Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Hulpverlening probleemgezin moet anders

23-10-2008

De hulpverlening bij probleemgezinnen moet anders georganiseerd worden dan nu het geval is. Dit zei minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie (WWI) tijdens een bestuurlijk overleg over Marokkaans-Nederlandse probleemjongeren woensdagmiddag.

Tijdens het overleg op woensdag 22 oktober gaf Vogelaar aan dat de hulpverleners in de wijken anders te werk moeten gaan. 'Burgemeesters moeten een dwangmiddel krijgen om jongens met dwang tegemoet te kunnen treden', aldus de minister. Over de hulpverlening bij probleemgezinnen zei Vogelaar dat er meer 'handjes in de gezinnen' nodig zijn: 'We veronderstellen een zelfredzaamheid bij deze gezinnen die er niet is.'

De minister gaf eerder dit jaar opdracht voor een onderzoek zodat de problemen binnen gemeenten voortvarender en effectiever aangepakt kunnen worden. De resultaten van die rapportage zijn inmiddels aan de Tweede Kamer gepresenteerd. Belangrijkste conclusie: de aanpak moet zich niet beperken tot problemen met criminaliteit en overlast, maar zich ook richten op schooluitval en jeugdhulpverlening achter de voordeur. Bij het voorkomen van criminaliteit zou bovendien meer aandacht moeten zijn voor de aanpak van de jongerengroep en ouders als geheel.

De rapportage genaamd 'Gemeentelijk beleid voor Marokkaans-Nederlandse jongeren' is opgesteld door het Verwey-Jonker instituut. Het onderzoek beantwoordt de vraag in hoeverre Nederlandse gemeenten te maken hebben met overlast door Marokkaans-Nederlandse jongeren, welke problemen het betreft en welke specifieke beleidsmaatregelen de gemeenten hiertoe inzetten.

Download:


Zie het origineel
Rapportage gemeentelijk beleid voor Marokkaans-Nederlandse jongeren