Gemeente Abcoude


Archeologische vondsten bij Winkelbuurt

De vindplaats Als voorbereiding op de bouw van de Winkelbuurt in Abcoude-Zuid heeft er in opdracht van de gemeente Abcoude begin oktober archeologisch onderzoek plaatsgevonden in de weilanden waar de nieuwbouwwijk moet gaan verschijnen. Het weiland tussen de Quarles van Uffordstraat en de A2 en een gebied tussen de twee boerderijen aan de Winkeldijk waren van te voren aangemerkt als gebieden waar de kans op een archeologische vindplaats het grootst was. Bij het weiland tussen A2 en Quarles van Uffordstraat werd behalve een dierbegraving weinig noemenswaardigs gevonden.

Sporen van bebouwing Aan de Winkeldijk blijkt echter een gebied te liggen van mogelijke archeologische waarde. Bij dit eerste onderzoek is een tweetal sleuven gegraven die resten gebruiksvoorwerpen uit de elfde, twaalfde en dertiende eeuw aan het licht brachten. Verder zijn er paalkuilen gevonden die wijzen op bewoning in deze periode. Hierbij kan dan gedacht worden aan een boerderij of een graanopslagplaats, een zogenaamde spieker. Verder zijn er verschillende greppels gevonden die wijzen op een complex stelsel van afwatering, dit is echter op basis van de gegraven sleuven nog niet met zekerheid te zeggen. Omdat de vindplaats dicht bij de resten van slot Abcoude ligt en de gevonden resten deels uit dezelfde periode stammen, bestaat er het vermoeden dat er een verband is tussen de resten en het slot. Om hierover uitsluitsel te geven is echter meer onderzoek nodig.

In de komende week worden alle gegevens verwerkt tot een onderzoeksrapport waarin de resultaten worden uitgewerkt Op basis van dit rapport en het verkavelingsplan van de Winkelbuurt wordt vervolgens besloten of aanvullend onderzoek vereist is. Wanneer de grond niet door de bouwwerkzaamheden wordt verstoord, bijvoorbeeld omdat er een groenstrook gepland staat voor het gebied waar archeologische vondsten te verwachten zijn, kiest men er in de regel voor de grond ongemoeid te laten. Wanneer de geplande bebouwing echter de grond gaat verstoren, dan wordt het gebied in kaart gebracht en wordt alles van archeologische waarde onderzocht en gedocumenteerd.
---

23 oktober 2008