Gemeente Ede

nummer 197 / Ede, 23 0ktober 2008

Interkerkelijk Noodfonds Ede is voorportaal voor onze burger Gemeente draagt nog eenmaal bij aan Kerkelijk noodfonds

De gemeente Ede geeft nog eenmaal een bijdrage van 5000 aan het kerkelijk noodfonds. In de komende jaren moet het fonds zelf in zijn inkomsten voorzien.

Het kerkelijk noodfonds is het initiatief van enkele plaatselijke kerken. Het is bedoeld voor acute noodsituatie van burgers. De kerken hebben de gemeente, evenals in 2005, gevraagd hierin een bijdrage te storten.
De gemeente Ede heeft veel sympathie voor het initiatief van de kerken. Toch vindt de gemeente het niet op haar weg liggen hier structureel aan bij te dragen. De gemeente heeft immers zelf ook allerlei regelingen om burgers in noodsituaties tegemoet te komen, zoals bijzondere bijstand, het Van Lagen Fonds en het gemeentelijke noodfonds. Ook heeft de gemeente specifieke afspraken die gemaakt met bijvoorbeeld Nuon en Woonstede. De gemeente heeft dus voldoende instrumenten om de burgers in acute noodsituaties snel te helpen.

De gemeente ziet het Interkerkelijk Noodfonds Ede als voorportaal naar de burger: Soms stappen burgers in nood makkelijker naar een kerkelijk noodfonds dan naar de gemeente. Naast het ledigen van de acute nood, moet het kerkelijk noodfonds deze mensen ook doorverwijzen naar de gemeente. Om haar waardering voor die functie tot uiting te brengen heeft de gemeente besloten om, net als in 2005, een waarderingssubsidie te verstrekken van 5.000.

---