VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 23 oktober

2008/101/JS

Oratie Robert Vermeiren: Noodklok voor delinquente jongeren

Meer onderzoek noodzakelijk

In Nederland zitten momenteel ruim 2.500 kinderen tussen 12 en 18 jaar in een gesloten justitiële instelling. Op jaarbasis gaat het om ca. 5.000 jongeren. Er is nog te weinig bekend over welke behandeling het meest effectief is. Om hier beter zicht op te krijgen moeten we ons op meer richten dan uitsluitend het verstorende gedrag. Breder onderzoek naar het totale functioneren van gedragsgestoorde en delinquente jongeren is nodig, zodat we accuraat hierop kunnen inspelen. Door betere screening en diagnostiek krijgen we meer inzicht in risicofactoren bij jongeren en kunnen we beter hun gedrag voorspellen . Aldus Robert Vermeiren in zijn oratie als hoogleraar forensische jeugdpsychiatrie bij VUmc.

Vroeger was beleid gericht op het vastzetten van delinquente jongeren. Nu hebben de (kinder)psychiaters hierin een belangrijke rol gekregen omdat deze jongeren vaak psychiatrische problemen hebben. Dat de situatie zorgelijk is bewijst het groeiende aantal jongeren tussen 12 en 18 jaar die een straf uitzitten of zijn opgenomen met een maatregel van de Kinderbescherming. De helft van deze kinderen pleegt binnen twee jaar opnieuw een overtreding. Binnen vijf jaar geldt dat zelfs voor 80%. De overheid heeft zich tot doel gesteld dit in deze kabinetsperiode met 10% te verminderen. Om goed te kunnen behandelen moet echter meer duidelijkheid komen over de problemen waarmee deze jongeren kampen en welke factoren je met behandeling kunt beïnvloeden.

Vermeiren pleit nu voor meer en beter onderzoek om het totale functioneren van deze jongeren in kaart te brengen. Hij stelt voor om daarbij ook innovatieve methodes uit de neurobiologie te gebruiken, om zo bijvoorbeeld een accuraat beeld van processen in het brein van de jongeren te krijgen. De resultaten moeten ons in staat stellen de risicofactoren van delinquent gedrag inzichtelijker te maken en hun toekomstig gedrag beter te voorspellen. Hierdoor wordt een meer persoonlijke behandeling mogelijk, gericht op de individuele kenmerken van de jongeren.

Vermeiren maakt zich ook hard voor professionele screeningsmethoden die dan door alle Nederlandse Justitiële Jeugdinrichtingen worden gehanteerd. Op dit moment loopt onderzoek bij twee inrichtingen. De eerste resultaten zijn zeer positief. Andere instellingen zijn enthousiast om mee te doen. Door herhaaldelijk te meten kunnen we veranderingen in de tijd volgen en zo ook het effect van een behandeling vaststellen.