Politie Friesland

Politieberichten van donderdag 23 oktober

Fryslân, 23-10-2008 o Politieberichten van woensdag 22 oktober 07.00 uur t/m donderdag 23 oktober 07.00 uur

Fryslân: controles landbouwverkeer

De politie besteedt ook nog in de maanden oktober en november extra aandacht aan landbouwverkeer op de Friese wegen. Op 22 september werd er gestart met deze verscherpte controles op landbouwvoertuigen. De controles op het landbouwverkeer zijn gericht op onder andere de lengte, spiegels, verlichting, afgeknotte driehoek en de plaats op de weg. Aanleiding voor deze extra controles zijn de vele ongevallen waarbij landbouwvoertuigen betrokken zijn.

De eerste resultaten

Vanaf 22 september tot en met 21 oktober zijn er 597
landbouwvoertuigen gecontroleerd. Tijdens deze controles werden 112 bekeuringen uitgeschreven, waaronder 48 voor het niet voeren van de afgeknotte driehoek, 43 voor ondeugdelijke verlichting, 14 voor de overschrijding van de lengte en/of breedte van het voertuig en 7 voor het ontbreken van de juiste spiegels. Daarnaast werden er ook nog 56 waarschuwingen gegeven voor diverse andere overtredingen.

Controles

Ook in de maanden oktober en november blijft de politie door gehele provincie landbouwvoertuigen controleren. Na november zullen de resultaten van het verhoogde toezicht bekend worden gemaakt. Zie ook het politiebericht van 17 september.

Akkrum/Nes: diefstal airbags uit autos

De politie onderzoekt de diefstal van airbags uit autos in Akkrum en Nes. In de nacht van dinsdag op woensdag werden er airbags uit drie autos van het merk Opel gestolen. De autos stonden geparkeerd op de opritten van woningen aan It Harspit in Nes en aan de Mienewei in Akkrum. De eigenaren van de autos hebben aangifte gedaan. De politie komt graag in contact met getuigen van deze diefstallen. Zij kunnen zich melden bij de politie via 0900 8844 of bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 7000.

Zwaagwesteinde: aanrijding

De politie heeft woensdagmiddag geassisteerd bij de afhandeling van een aanrijding op de Vogelsang. Een 56-jarige fietser uit Harkema werd op de t-splitsing door een automobiliste uit de tegenovergestelde richting aangereden en kwam daarbij ten val. De 56-jarige automobiliste uit Zwaagwesteinde verklaarde dat zij de fietser niet had gezien. Het slachtoffer is per ambulance met nog onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Oosterwolde: getuigenoproep, doorrijden na aanrijding fietsster

De politie is op zoek naar de bestuurder van een auto die woensdagmiddag om 14.45 uur betrokken was bij een aanrijding op de Boekhorsterweg. Een 34-jarige vrouw uit Oosterwolde fietste over de Boekhorsterweg in de richting van de Grietmanslaan. Ongeveer 15 meter voor de kruising is daar plotseling een auto. Vermoedelijk kwam deze auto uit de Grietmanslaan rijden en heeft de bocht te ruim genomen. Hierdoor belandde de auto op de verkeerde weghelft waar op dat moment de vrouw fietste. De fietsster werd geraakt en kwam ten val op de rand van het trottoir. Na bezoek aan een arts bleek zij letsel aan haar mond, gebit en knie te hebben.

De bestuurder van de vermoedelijk grijze auto is zonder te stoppen doorgereden in de richting van de Assessorlaan en onbekend gebleven. Bent u deze onbekende bestuurder of was u getuige van de aanrijding, dan kunt u de politie verder helpen. Neem daarvoor contact op met de politie via telefoonnummer: 0900-8844.

Broeksterwoude: mishandeling

De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 18-jarige man uit Dokkum aangehouden op verdenking van mishandeling. Omstreeks 02.00 uur kreeg de politie via 1-1-2 melding van een mishandeling van een jongen op de Hoofdweg. Ter plaatse troffen de agenten een groep van tien jongens aan. Zij verklaarden uit te zijn geweest in een uitgaansgelegenheid in Quartrebras. Hier had de groep ruzie gehad met een andere groep jongens. Toen zij hun weg naar huis vervolgden reed de groep ter hoogte van het tankstation achter op de groep waar eerder die avond ruzie mee was geweest. Drie jongens waren genoodzaakt om te stoppen in verband met een kapotte fiets. Hierbij werd de bestuurder van de kapotte fiets geduwd en kwamen zij hierbij langs de andere groep fietsers. Door deze groep werden de drie jongens belaagd en tegengehouden. Een 16-jarige jongen uit Broeksterwoude werd daarbij met de vuist op het voorhoofd geslagen. Hierdoor kwam de jongen ten val en liep daarbij letsel op aan voorhoofd, elleboog en knie. Ook werd door de verdachte een fiets vernield. Door een duidelijk signalement kon de verdachte worden aangehouden op de Parklaan en is overgebracht naar het politiebureau voor nader onderzoek.

Oudebildtzijl: hennepkwekerij opgerold

De politie heeft woensdagavond een hennepkwekerij opgerold in een woning aan de Monnikebildtdijk. Naar aanleiding van het feit dat de bewoner nog boetes had openstaan of nog een gevangenisstraf moest uitzitten werd een bezoek gebracht aan deze woning en de bewoner. Eenmaal in de woning troffen agenten in het achterste gedeelte van het huis een hennepkwekerij met circa 364 plantjes aan. De bewoner, een 51-jarige man is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De planten en kwekerij zijn vernietigd.

Oosterwolde: inbraak in woning

De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Douwstraweg. Woensdagavond kwam men binnen door het kapot slaan van een ruit van een deur. Toen de bewoners thuis kwamen troffen ze geen personen meer aan, alleen een hoop schade. Tot nu toe is er nog niet bekend wat er precies is weggenomen. De 53-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: inbraken in woning

De politie onderzoekt een inbraak in woning aan de Gale Hamkesstraat en in een woning aan de Auke Stellingwerfstraat. Aan de Gale Hamkesstraat kwam men woensdagavond binnen door het raam aan de achterzijde van de woning te forceren. Hierbij werd videorecorder, diverse gouden sieraden en een geldbedrag weggenomen. De 29-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan.

Aan de Auke Stellingwerfstraat betrof het een insluiping rond woensdagavond 23.15 uur waarbij de moeder van de bewoner aan het oppassen was en voor een korte tijd de woonkamer had verlaten om boven te kijken bij het kind. Toen zij terug kwam, stond de achterdeur open. Hierbij werden twee laptops weggenomen een portemonnee. De bewoner, een 25-jarige man heeft aangifte gedaan.

Heerenveen: zesmaal aangifte zakkenrollerij

De politie onderzoekt een zestal gevallen van zakkenrollerij in het centrum van Heerenveen. Woensdagmiddag zijn er een zestal aangiftes opgenomen. De benadeelden variëren in de leeftijd 45 tot 75 en allen afkomstig uit Heerenveen. Het ging om zakkenrollerij van portemonnees en andere waardepapieren in en nabij winkels aan de Dracht en de Sieversstraat.