Ingezonden persbericht


Het Geheugen van Nederland presenteert:
Willem Witsen, Tachtiger in brief en beeld

Den Haag, 22 oktober 2008 Aan het einde van de 19de eeuw brachten de Tachtigers, een groep jonge, invloedrijke kunstenaars, leven in de artistieke brouwerij. Onder hen bevond zich beeldend kunstenaar Willem Witsen (1860-1923). Witsen was een bekwaam schilder en fotograaf, die bovendien kon netwerken als de beste. De kunstenaar onderhield contacten met talloze bekende Nederlandse schrijvers en schilders. De uitgebreide correspondentie van Willem Witsen is bijna volledig bewaard gebleven. De brieven zijn onlangs gedigitaliseerd en nu -samen met een keur aan aanvullend beeldmateriaal- te zien op www.geheugenvannederland.nl, de digitale schatkamer van het Nederlands verleden. Willem Witsen, Tachtiger in brief en beeld kwam tot stand met subsidie van Metamorfoze en bevat materiaal uit de collecties van onder meer de Koninklijke Bibliotheek, de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam en het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie.

Schrijvers Willem Kloos en Arthur van Schendel, componist Alphons Diepenbrock en schilders George Breitner en Isaac Israëls: het zijn zomaar wat namen van bekende briefschrijvers die in de digitale Witsen collectie voorbij komen. In totaal zijn er zo n 2000 brieven te zien; een substantieel deel ervan is voorzien van transcripties om het lezen van de handschriften te vergemakkelijken. Naast de uitgebreide correspondentie bevat de collectie een grote hoeveelheid interessant beeldmateriaal, zoals de foto's die Witsen zelf maakte van zijn vrienden en familie, en contemporaine foto's van schilderijen en tekeningen van Witsen en zijn tijdgenoten. Het fraaie werk van onder andere Jan Toorop, Thérèse Schwartze en Antoon Derkinderen is zeer de moeite van het bekijken waard. Samen met de digitale reproducties van persoonlijke documenten als agenda s en kasboekjes, bestaat de digitale collectie uit bijna 4000 afbeeldingen.

Willem Witsen: Tachtiger in brief en beeld biedt een omvangrijke hoeveelheid uniek historisch bronnenmateriaal, interessant voor een grote groep gebruikers. De collectie weerspiegelt niet alleen de persoon van Witsen, maar ook het leven van een kunstenaar, een beweging, een netwerk en een tijdvak. Bekijk de Witsen collectie nu, op www.geheugenvannederland.nl.

Informatie over de instellingen en programma s

Het Geheugen van Nederland is het nationale digitaliseringsprogramma voor cultureel erfgoed. Het Geheugen stelt de vaak verborgen collecties van archieven, musea en bibliotheken beschikbaar via een centrale website. Metamorfoze is het nationale programma voor het behoud van het papieren erfgoed. De digitale collectie Willem Witsen, Tachtiger in brief en beeld is een initiatief van de Stichting Willem Witsen. Aan de totstandkoming van de collectie werkten mee: de Koninklijke Bibliotheek, de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam, het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie, de Stichting Willem Witsen, het Huygens Instituut en de Digitale Bibliotheek der Nederlandse Letteren. Voor meer informatie over de digitale collectie kunt u contact opnemen Elsbeth Kwant, coördinator cultureel en wetenschappelijk programma van de Koninklijke Bibliotheek (elsbeth.kwant@kb.nl | 070 314 03 33) of Sara Handstede, webredacteur van het Geheugen van Nederland (sara.handstede@kb.nl | 070 - 314 09 65).