PvdA Europees parlement


Eindelijk Europese bescherming voor uitzendkrachten

22 oktober 2008

De uitzendrichtlijn was zes jaar lang in coma, maar is nu eindelijk een feit, zegt een trotse PvdA-europarlementariër Ieke van den Burg. Zij herschreef als rapporteur in 2002 het voorstel van de Europese Commissie en kreeg daarvoor toen al grote steun in het Europees Parlement. In de Raad van Ministers werd het voorstel vervolgens tot juni dit jaar geblokkeerd.

"Het Europees Parlement heeft bedongen dat uitzendkrachten en vaste werknemers vanaf dag één gelijk behandeld moeten worden als het gaat om salaris en arbeidsvoorwaarden , en dat daarvan alleen mag worden afgeweken als er een fatsoenlijke CAO is voor uitzendwerkers of als uitzendbureaus alle werkgeversplichten en -risico´s op zich nemen. Dat is nou een sociaal Europa", aldus Van den Burg.

Niet overal in Europa zijn de sociale rechten en plichten van werknemers en werkgevers in de uitzendbranche zo goed vastgelegd als in Nederland. Zo hebben ook veel Nederlandse steden te kampen met buitenlandse en dubieuze uitzendbureaus, die elders geronselde mensen hier te werk stellen en uitbuiten. Dit met alle gevolgen van dien.

We moeten oneerlijke concurrentie en malafide koppelbazen hard aanpakken, deze richtlijn is daarbij absoluut een belangrijk instrument, volgens PvdA-europarlementariër Jan Cremers, woordvoerder over sociale zaken en werkgelegenheid

Beide PvdA-europarlementariërs onderstrepen het belang van volwassen arbeidsverhoudingen in de uitzendsector en van collectieve arbeidsvoorwaardenonderhandelingen. Vakbonden en uitzendwerkgevers kunnen daarmee laten zien dat het CAO-instrument uitstekend past bij moderne arbeidsverhoudingen, die flexibiliteit én zekerheid bieden. De stemming in het Europees Parlement is een steun in de rug van de sociale partners in de sector die ook korte metten willen maken met verwerpelijke koppelbaaspraktijken.