Nieuw-Vlaamse Alliantie


Bedenkingen bij gezamenlijke stookolie-aankoop (22/10/08)

In de commissie Binnenlandse Aangelegenheden ondervroeg Vlaams volksvertegenwoordiger Geert Bourgeois (N-VA) gisteren minister Keulen over de organisatie van een gezamenlijke stookolieaankoop door gemeenten en OCMWs. Het parlementslid stelde zich vragen bij de wettelijke basis voor zon actie en de aansprakelijkheid van de organiserende lokale besturen. Een groepsaankoop waar iedereen zomaar kan aan deelnemen, is volgens Bourgeois geen kerntaak voor de lokale overheden en verstoort de privémarkt. Hij pleitte er daarom voor om de gezamenlijke stookolieaankoop enkel te organiseren voor de doelgroep die een kortingsprijs echt nodig heeft en die er nu te weinig van profiteert.

Om de energiefactuur van hun inwoners te verlichten, organiseerden heel wat OCMWs en gemeenten de afgelopen weken een gezamenlijke aankoop van stookolie. Bedoeling was om zo mensen die slechts kleine hoeveelheden kunnen inslaan, ook mee te laten genieten van een korting op de normale prijs. De acties stuiten op veel kritiek van de brandstofhandelaars. Een grote groepsaankoop prijst immers de kleine handelaars uit de markt. Zij kunnen niet op tegen de bodemprijzen die grote stookolieleveranciers aanbieden voor heel grote hoeveelheden.

De N-VA stelt de goede bedoelingen van de gemeenten en OCMWs niet in vraag, maar heeft net als de sector bedenkingen bij het initiatief. De gemeente of het OCMW treedt op als makelaar die vraag en aanbod bij elkaar brengt. Ik denk niet dat dit juridisch zomaar kan. Het OCMW is geen aankoopcoöperatieve, stelde Geert Bourgeois. Het parlementslid vroeg zich ook af hoe het staat met de aansprakelijkheid van de lokale besturen bij de organisatie van zon actie: Veel mensen kochten enkele weken geleden in groep stookolie aan een prijs die een pak hoger ligt dan de marktprijs vandaag. Die mensen zullen zich nu wel erg bekocht voelen. Wat als zij alsnog weigeren deel te nemen? Kan het organiserende gemeente- of OCMW-bestuur dan aansprakelijk gesteld worden door de leverancier?

Volgens de N-VA-volksvertegenwoordiger is een dergelijke stookolieactie geen kerntaak voor een gemeente of OCMW. Niet als iedereen zomaar kan deelnemen en een korting kan verkrijgen. Dan creëer je als lokale overheid een ernstige verstoring van de privémarkt, vindt Bourgeois. Hij pleit er daarom voor om de gezamenlijke stookolieaankoop alleen te organiseren voor die mensen die de kortingsprijs écht nodig hebben, mensen die behoren tot de doelgroep van de OCMWs. Een actie voor de mensen die het financieel moeilijk hebben, behoort wél tot de opdracht van het OCMW. Op die manier verstoor je ook de markt niet. Bovendien blijkt dat in bepaalde gemeenten slechts heel weinig OCMW-klanten deelnemen aan de actie. Met een specifieke actie toegespitst op de doelgroep bereik je ongetwijfeld veel meer.

Geert Bourgeois vroeg minister Keulen om de lokale besturen in een rondzendbrief duidelijke richtlijnen mee te geven over de organisatie van groepsaankopen. Instructies die het aantal producten waarvoor een gezamenlijke aankoop wordt opgezet, beperken en die ervoor zorgen dat de sociaal zwakkeren effectief worden bereikt, zoals nu veel te weinig het geval is. De minister wilde zich hierover echter nog niet concreet uitspreken.

Auteur:
Geert Bourgeois
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be