ChristenUnie


'Geen overheidssteun voor bedrijven die arbeidsrechten schenden in buitenland'

'Geen overheidssteun voor bedrijven die arbeidsrechten schenden in buitenland'

woensdag 22 oktober 2008 10:36 De ChristenUnie wil alle overheidssteun beëindigen voor bedrijven die weigeren inzichtelijk te maken dat ze niet betrokken zijn bij de schending van fundamentele arbeidsrechten in het buitenland. Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn: ,,Nederland mag niet financier zijn van kinderarbeid, uitbuiting en discriminatie.'' Bij de begrotingsbehandeling van Economische Zaken woensdag zal Ortega de regering oproepen geen zaken te doen met schendende bedrijven.

De ChristenUnie vindt dat de regering geen zaken meer mag doen met bedrijven die zich in hun productieketen schuldig maken aan schending van fundamentele arbeidsrechten. Op dit moment kan daarover geen duidelijkheid gegarandeerd worden; de ChristenUnie wil daarom een bewijslast bij de ondernemingen leggen. Cynthia Ortega-Martijn: ,,Het bedrijfsleven is aan zet: ondernemingen moeten kunnen aantonen dat hun productieketen vrij van arbeidsrechtenschending zijn. Als bedrijf moet je de ketenverantwoordelijkheid serieus nemen."

Bewijs
De ChristenUnie wil dat bedrijven kunnen garanderen dat er in hun productieketen geen kinderarbeid, dwangarbeid en discriminatie voorkomt, en dat er vrijheid van vakvereniging en collectieve onderhandelingen is. Ondernemingen die geen `bewijs van rechtvaardige productie' kunnen of willen overleggen, mogen niet meer in aanmerking komen voor overheidssteun in de vorm van subsidies, kredieten of deelname aan handelsmissies. Cynthia Ortega-Martijn: ,,Het kan niet zo zijn dat de Nederlandse overheid op indirecte wijze steun blijkt te geven aan de schending van arbeidsrechten elders in de wereld. Deze steun moet dan worden stop gezet."