Natuurbelevingspark nieuwe kans voor groene ondernemers


Active Forest Concepts adviseert natuurbelevingspark als groene poort

AMERONGEN, 20081021 -- De vraag naar natuurrecreatie, beweging en educatie neemt toe. Active Forest Concepts (AFC) heeft hierom een totaalconcept ontwikkeld voor een natuurtoeristisch belevingspark. Met meerdere gemeenten en natuurorganisaties wordt momenteel gesproken over de inrichting van het natuurbelevingspark als recreatieve poort tot de natuur. Deze gemeenten zien het unieke integrale concept van AFC als vlaggenschip van hun natuurtoeristische product.

Waarom een groene recreatieve poort?
Provincies, gemeenten en recreatieschappen zijn bezig om de recreatieve druk op de natuur te reguleren. De groene entrees moeten er voor zorgen dat de recreatie zich concentreert op bewust gekozen plekken. Het doel van een recreatieve poort is het ontlasten van de recreatieve druk op de kwetsbare kernen van de bos- of natuurgebieden.

Activiteiten in het natuurbelevingspark
Het totaalconcept van AFC bestaat uit de volgende activiteiten en producten: Een cultuur- en natuurinformatiecentrum, een belevings- of blote voetenpad, een theehuis en theaterkuil, een speelbos, een klimbos, een natuurtuin en de centralisatie en integratie van sportieve en educatieve activiteiten. De combinatie van activiteiten in het natuurbelevingspark maakt het mogelijk een brede doelgroep aan te spreken.

Natuureducatie
In het concept van AFC heeft natuur- en milieueducatie de boventoon. Door de integratie van het lesprogramma van scholen kunnen onderdelen van biologie, taalonderwijs en rekenen, maar ook voor geschiedenis en aardrijkskunde worden geïntegreerd. Door toepassing van diverse multimediale technieken en internet technologie wordt een totaalbeleving en een online community gecreëerd.

Duurzaamheid
In het natuurbelevingspark staat duurzaamheid voorop. Dit gebeurd onder andere door middel van het opwekken van stroom door middel van zon, wind en waterkracht en zelf drinkwater oppompen en afvalwater zuiveren. Uiteraard wordt er duurzaam gebouwd en zijn de producten zo veel mogelijk biologisch geproduceerd.

Integrale samenwerking
Door middel van een werkgroep zorgt AFC voor breed draagvlak. Hierin worden de gemeente, maar ook het VVV, scholen, verenigingen, de (plaatselijke) natuurorganisaties en bedrijven betrokken. Ook het aanbieden van arrangementen in combinatie met andere aanbieders (natuurcampings etc.) in de regio is een vast onderdeel. Hierdoor worden combinaties met een meerdaags verblijf mogelijk, en dit draagt positief bij aan de compleetheid en uitstraling van het recreatieve aanbod in de regio.

Voor wie?
Dit totaalconcept is met name interessant voor gemeenten, recreatieschappen en natuurbeheer organisaties. Het natuurbelevingspark is een exploitabel bedrijf, en behoeft dus ook een groene ondernemer die zorg draagt voor de dagelijkse operatie en de investeringen. Ondernemers en investeerders met een groen hart kunnen zich melden bij AFC voor deze unieke uitdaging op diverse locaties in Nederland.