Gemeente Zwolle

Werklozen sneller aan werk met nieuw programma

Datum uitgave persbericht: 10/21/2008

De gemeente Zwolle, CWI en UWV starten nog deze maand met een nieuw intensief programma om mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Inwoners van Zwolle die vanaf 20 oktober 2008 naar Werkplein de Lure komen om een uitkering aan te vragen, kunnen direct aan de slag met hun weg terug naar werk. Martin Knol, wethouder Sociale Zaken en Werkgelegenheid: 'Zo willen we voorkomen dat mensen in een uitkeringssituatie terecht komen.'

Het actieve programma moet voorkomen dat mensen langdurig werkloos worden. Intensieve begeleiding naar werk begint dan ook zodra bij binnenkomst blijkt dat de burger zich meldt voor een uitkering. Cliënten kunnen direct instromen in het programma. Mensen die naar het Werkplein komen voor een bijstandsuitkering krijgen vanaf het moment van de start van het werkactiveringsprogramma een tijdelijke werk-leervergoeding in plaats van een Wwb-uitkering.

Maatwerk

Een uitgebreid scala aan instrumenten zorgt voor maatwerk en maakt de weg naar werk zo kort mogelijk. Nadat een cliënt werk heeft gevonden, wordt drie maanden contact onderhouden om terugval te voorkomen en om ondersteuning te bieden bij eventuele vragen en problemen. Mocht uitstroom naar werk binnen drie maanden niet lukken, dan start een vervolgtraject. Voor de cliënten die tot dan toe een werk-leervergoeding ontvangen, wordt deze omgezet in een Wwb-uitkering.

Eigen verantwoordelijkheid

Uiteraard wordt een beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid en inzet van de cliënt. Over het algemeen is de vergoeding iets hoger dan een reguliere bijstandsuitkering. De inzet die de cliënt levert, wordt daarmee ook beloond. De cliënt kan zich zo volledig op hervatten van het werk richten en wordt daarbij begeleid door een werkcoach. Het niet actief deelnemen aan het programma heeft gevolgen voor de leervergoeding of de uitkering.

Intensief samenwerken

Het werkactiveringsprogramma betekent een intensievere samenwerking tussen gemeente, CWI en UWV. Met de nieuwe manier van dienstverlening beogen de ketenpartners dat 70 procent van de mensen binnen drie maanden werk vindt. De gemeente verwacht dat op jaarbasis circa 700 potentiële Wwb-aanvragers kunnen uitstromen naar werk.

De nieuwe dienstverlening in Zwolle sluit aan op landelijke ontwikkelingen, zoals de invoering van de toonkamerprincipes. De eenheid Sociale Zaken en Werkgelegenheid streeft er samen met CWI en UWV naar om er alles aan te doen mensen uit de uitkering te houden. Wethouder Knol: 'Door de samenwerking gaan mensen niet van de ene instantie naar de andere, maar wordt er snelle dienstverlening aangeboden.'

Bron: afdeling Communicatie
Datum van 21-10-2008 tot 20-11-2008