Ingezonden persbericht


Zwartwerker met pedicurepraktijk in Utrecht

Mensen met een bijstandsuitkering die zwart werken worden aangepakt door de gemeente Utrecht. De sociale recherche is bezig met een extra actie om zwartwerkers op te sporen. Recent is een fraudeur opgespoord die bijna tien jaar lang ten onrechte een bijstandsuitkering ontving. Hij bezat een pedicurepraktijk en twee woningen. De uitkering is beëindigd en er is proces-verbaal opgemaakt. De gemeente vordert van hem ¤ 89.000,00 terug. De oofficier van justitie beslist over strafrechtelijke vervolging.

Aanleiding voor het onderzoek naar de zwartwerker met pedicurepraktijk was een signaal van de Belastingdienst. De cliënt van de Sociale Zaken & Werkgelegenheid - een man van zestig jaar - bleek een aanzienlijk geldbedrag op een rekening te hebben staan, afkomstig van een overgesloten hypotheek.

Uit onderzoek kwam naar voren dat de man twee woningen bezat waarvan hij er één verhuurde. De sociale recherche constateerde daarbij dat hij al jaren het beroep van pedicure uitoefende en er een behoorlijke klantenkring op na hield. Deze inkomsten waren bij elkaar ruim voldoende om van te kunnen leven. De man had daardoor al vanaf 1999 geen recht op bijstandsuitkering.

De man is aangehouden, verhoord en er wordt proces-verbaal opgemaakt vanwege valsheid in geschrifte. De gemeente Utrecht heeft de terugvordering berekend op ruim ¤ 89.000,00. Er is beslag gelegd op beide woningen.

Wethouder Marka Spit van Sociale Zaken vindt het van belang zwartwerkers aan te pakken: 'Bijstand is het vangnet voor mensen die echt niet op een andere manier in hun bestaan kunnen voorzien. Mensen die kunnen werken hebben geen bijstandsuitkering nodig. Daarom zijn we bezig met een extra actie om zwartwerkers op te sporen en zelfs aan een baan te helpen'.