Achterstand huisvesting statushouders verder ingelopen
De huisvesting van statushouders in Zuid-Holland verloopt steeds beter. De achterstanden die er waren zijn in het eerste half jaar van 2008 verder ingelopen. De provincie blijft wel actief gemeenten aanspreken om achterstanden in te halen. Dat is nodig ook omdat er steeds nieuwe taakstellingen bij blijven komen. De veertien gemeenten die de grootste achterstanden hebben, zijn hierop aangesproken en worden uitgenodigd voor overleg.
De achterstand in de reguliere huisvesting is in de eerste helft van 2008 afgenomen van 124 naar 99 statushouders. Voor de huisvesting van asielzoekers die onder het Generaal Pardon vallen is de achterstand afgenomen van 211 naar 35 statushouders. Veertien gemeenten hebben ieder een achterstand van twee of meer (halfjaar) taakstellingen. Manita Koop, gedeputeerde Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen, zal de komende periode met de verantwoordelijke wethouders, van de 14 gemeenten met de grootste achterstanden, spreken over de knelpunten en oplossingen met betrekking tot het plaatsen van statushouders. Het gaat om 9 gemeenten die achterstanden hebben in de reguliere huisvesting van statushouders. Dit zijn de gemeenten Liesveld, Noordwijk, Dirksland, Zevenhuizen-Moerkapelle, Binnenmaas, Graafstroom, Hardinxveld-Giessendam, Alkemade en Sliedrecht. Daarnaast zijn er 5 gemeenten die achterstand hebben bij het huisvesten van statushouders die vanuit de Pardonregeling bovenop de reguliere taakstelling komen. Dit zijn de gemeenten Cromstrijen, Korendijk, Nieuw Lekkerland, Oostflakkee en Strijen. Over de achterstanden doet de provincie halfjaarlijks verslag aan het ministerie van VROM. Het gaat bij deze aantallen om de situatie op de peildatum van 1 juli 2008. Het kan dus zijn dat gemeenten inmiddels verder zijn ingelopen.
De provincie Zuid-Holland heeft sinds eind 2007 het toezicht op gemeenten voor de huisvesting van statushouders geĂŻntensiveerd. Naast een aangescherpt toezicht maakt de provincie met gemeenten prestatieafspraken om de achterstand in de huisvesting weg te werken. In prestatieafspraken is o.a. vastgelegd hoeveel statushouders een gemeente voor een bepaalde datum moet huisvesten.
Statushouders zijn asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen. De provincie houdt toezicht op de gemeentelijke taak om statushouders te huisvesten. Vanaf 1 januari 2008 wordt ook op de huisvesting van asielzoekers die onder het Generaal Pardon vallen toezicht gehouden. Voor het werkgebied 'overig Zuid-Holland' (52 gemeenten) draagt de provincie verantwoordelijkheid. In twee andere gebieden gaat het om een zelfstandige verantwoordelijkheid van de stadsregio Rotterdam en stadsgewest Haaglanden.
Contactinformatie: Michiel Muis, telefoon 070 - 441 65 76 of de afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22
Het persbericht heeft het kenmerk 208187
---- --
Provincie Zuid-Holland