Zuid-Afrika: hoop voor zwangere vrouwen met hiv 21 oktober 2008, Kwa Zulu Natal (Zuid-Afrika) - In de Zuid-Afrikaanse provincie Kwa Zulu Natal is ruim eenderde van de zwangere vrouwen besmet met hiv. Daarom richt het Kesho Bora project zich op de moeders door hen aidsremmers en goede voeding te geven en hen zo te laten aansterken. Hiv-besmette moeders bevallen van gezonde baby's en blijven zelf ook gezonder, waardoor ze langer leven.

Thabisile Dhlamini (27) uit Kwa Zulu Natal heeft dagelijks te maken met het stigma dat leven met hiv met zich meebrengt. Foto: Unicef Thabisile Dhlamini (27) uit Kwa Zulu Natal heeft dagelijks te maken met het stigma dat leven met hiv met zich meebrengt. Foto: Unicef

Het aantal hiv-besmettingen in de provincie Kwa Zulu Natal behoort tot de hoogste van het land. Van de zwangere vrouwen is ruim eenderde hiv-positief; 10 tot 15 procent sterft twee jaar na de bevalling. Ook het aantal moeder-op-kind besmettingen blijft onacceptabel hoog door een gebrek aan aidsremmers.

"Er zijn nog steeds mensen die denken dat je doodgaat als je hiv hebt en dat ook de baby van een hiv-positieve vrouw het niet redt," zegt Thabisile Dhlamini (27). Zij heeft dagelijks met dit stigma te maken, want ze is zelf besmet met hiv.

Positieve invloed op baby's Unicef werkt samen met de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) en de universiteit van Kwa Zulu Natal aan het Kesho Bora project om sterfte onder moeders met hiv en moeder-op-kind besmetting te verminderen.

Vrouwen wachten met hun kinderen in een kliniek in Kwa Zulu Natal. Door het Kesho Bora project bevallen hiv-besmette moeders van gezonde baby's. Foto: Unicef Vrouwen wachten met hun kinderen in een kliniek in Kwa Zulu Natal. Door het Kesho Bora project bevallen hiv-besmette moeders van gezonde baby's. Foto: Unicef

Onderzoek wijst uit dat baby's zonder moeder of met een zieke moeder meer kans hebben ziek te worden. Het Kesho Bora project richt zich daarom op de moeder. Als zij gezond blijft, heeft dat een positieve invloed op de gezondheid van haar baby.

Behandelen en aansterken Het Kesho Bora project laat zwangere vrouwen met hiv aansterken. Ze krijgen een behandeling, therapie en een vergoeding voor gezonde voeding. "We geven vrouwen hoop. We vertellen dat een hiv-besmetting niet betekent dat hun leven voorbij is. Door medicijnen, advies en goede voeding verbeteren we de kwaliteit van hun leven," vertelt Edith Mapitsch, die de deelnemende moeders aan het project raadgeeft.