Universiteit Leiden

Schaduwcommissie wil subsidie voor Asko|Schönberg, het Nederlands Kamerkoor en het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir

De Schaduwcommissie Academie der Kunsten roept minister Plasterk op Asko|Schönberg, het Nederlands Kamerkoor en het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir in de basisinfrastructuur voor de subsidiëring van de podiumkunsten op te nemen.

De Schaduwcommissie die september door de Academie der Kunsten van de Universiteit Leiden, in het leven werd geroepen, stelt in haar advies dat Asko|Schönberg, het Nederlands Kamerkoor en het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir in de basisinfrastructuur voor de podiumkunsten thuishoren. De commissie had zichzelf als opdracht gesteld de advisering van het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten (NFPK) aangaande de subsidiëring van deze drie ensembles over te doen.

De commissie is tot haar advies gekomen op grond van een evident andere interpretatie van de beleidsplannen 2009-2012 die de ensembles bij het NFPK+ hebben ingediend. Zij heeft haar oordeel daarbij niet alleen gebaseerd op de letter van de ingediende subsidieaanvragen, maar ook op kennis van de positie die de ensembles in het nationale en internationale bestel innemen, op resultaten en verdiensten uit het verleden en het heden, en op een oordeel over het belang voor de continuïteit. Naar het inzicht van de commissie vervullen de drie ensembles onverminderd een aanvoerdersrol in het Nederlands muziekleven.

De Schaduwcommissie stelt vast dat Asko|Schönberg, het Nederlands Kamerkoor en het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir het slachtoffer zijn geworden van een overhaast geïntroduceerd en in onvoldoende mate overdacht nieuw subsidiestelsel. Gegeven dit stelsel volgde een tweede ongelukkige ontwikkeling: de drie ensembles, boegbeelden van het Nederlandse kunstleven, werden om onbegrijpelijke redenen niet in de basisinfrastructuur ondergebracht. Vervolgens dienden zich de adviezen van NFPK+-commissie aan, die werden omgezet in desastreuze beschikkingen - nota bene zonder dat in het verweer op de conceptadviezen aangedragen informatie serieus werd meegenomen. Door deze gang van zaken dreigen de ensembles te worden gemarginaliseerd, met als gevolg dat relevante delen van het repertoire in Nederland niet meer of niet meer op topniveau zullen worden uitgevoerd.

De commissie roept de minister op de evidente hiaten in de basisinfrastructuur linksom of rechtsom weg te nemen, door Asko|Schönberg, het Nederlands Kamerkoor en het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir er de plaats in te geven die de drie ensembles toekomt en die het Nederlandse muziekleven recht doet. Daarmee is een bedrag gemoeid van EUR 2,8 miljoen in 2009, oplopend tot EUR 3,5 miljoen in 2012.

De Schaduwcommissie bestond uit:


+ Jan Van den Bossche - directeur Organisatie Oude Muziek Utrecht, artistiek directeur Festival Oude Muziek Barcelona
+ Peter de Caluwe - intendant De Munt Brussel
+ Rokus de Groot - componist, hoogleraar muziekwetenschap Universiteit van Amsterdam, lid bestuur Koninklijk Concertgebouworkest

+ Louwrens Langevoort - intendant Philharmonie Köln
+ Martijn Padding - componist

+ Jan Zekveld - artistiek manager Het Brabants Orkest

Frans de Ruiter, hoogleraar-directeur Academie der Kunsten, Universiteit Leiden, trad op als technisch voorzitter; Mathieu Heinrichs, oud-directeur Vredenburg Utrecht, was secretaris.

|Schönberg, het Nederlands Kamerkoor en het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir" abstract="De Schaduwcommissie Academie der Kunsten roept minister Plasterk op Asko|Schönberg, het Nederlands Kamerkoor en het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir in de basisinfrastructuur voor de subsidiëring van de podiumkunsten op te nemen." connection="u-ldap" dn-id="ULCN-Person" lookup="gennipmbvan"/>
21/10/2008