Waterschap Noorderzijlvest


ruimte voor migrerende vis; vispassages Peizerdiep verbeterd

Waterschap maakt ruimte voor migrerende vis; vispassages Peizerdiep verbeterd

In opdracht van waterschap Noorderzijlvest, werken Dienst Landelijk Gebied en Arcadis momenteel aan de verbetering van twee vispassages in het Peizerdiep. Ter hoogte van het Sterrebosch bij Roden en ten zuiden van Lieveren onder de instroom van het Oostervoortsche Diep worden zogenaamde vistrappen dusdanig aangepast dat het voor vele vissoorten mogelijk wordt om stroomopwaarts te trekken. Zo wordt bovenstrooms meer evenwicht in de visstand gecreëerd. De werkzaamheden zijn op 13 oktober jongstleden gestart en zullen naar verwachting op 31 oktober worden afgerond. De activiteiten maken deel uit van een grootschalig herstelproject in regio Roden-Norg.

In de jaren zestig van de vorige eeuw zijn vrijwel alle beken in het Drentse deel van het waterschap Noorderzijlvest gekanaliseerd en voorzien van stuwen om zo de waterstand beter te kunnen beheersen. De kanalisatie had gevolgen voor de in beken aanwezige flora en fauna. Migratie werd voor beekvissen nagenoeg onmogelijk. Vandaar dat in de huidige landinrichting Roden-Norg grote aandacht is voor natuurlijk herstel van gekanaliseerde beken.

Verbetering vispassages Peizerdiep
081021ftaanlegvispassage02.jpg (29 Kb) De vispassages in het Peizerdiep zijn op initiatief van de Hengelsportfederatie Groningen-Drenthe (HSF) al in 1989 aangelegd. De vispassages, in trapvorm aangelegd, waren destijds vooral bedoeld om de bovenstroomse migratie van snoekbaars mogelijk te maken. Verrassend genoeg vond ook de winde, een karperachtige, dankzij de vistrappen een nieuw paaigebied in het Lieversche Diep. Sindsdien trekken de windes ieder voorjaar vanuit het Lauwersmeer naar het Peizerdiep om te paaien. "Deze vis staat symbool voor het herstel van het Peizerdiep en haar bovenlopen voor beekvissen", aldus Albert Jan Scheper namens HSF Groningen-Drenthe.

Voor met name de kleinere beekvissoorten, zoals serpeling, riviergrondel en bermpjes, zijn de oude passages in het Peizerdiep echter nog niet passeerbaar. Zodoende zijn de al herstelde beken voor hen onbereikbaar. Vandaar dat Dienst Landelijk Gebied, Arcadis in opdracht van het waterschap Noorderzijlvest de betreffende passages aanpassen en verbeteren. De Grontmij en HSF Groningen-Drenthe hebben over de aanpassingen advies uitgebracht.

Grootschalig herstelproject
Het verbeteren van de vispassages maakt deel uit van een grootschalig herstelproject in het gebied Roden-Norg. Ze vormen een tijdelijke oplossing, waarbij gebruik wordt gemaakt van zwerfstenen, die later eenvoudig hergebruikt kunnen worden. Op termijn zullen in het Peizerdiep namelijk weer bochten (meanders) worden aangebracht. De loop wordt zodanig verlegd dat het Peizerdiep via een aantal ruime meanders uitmondt in het Leekstermeer. De huidige vispassages en achterliggende stuwen worden dan geheel verwijderd. Het hele beeksysteem zal uiteindelijk weer vrij optrekbaar zijn voor alle vissoorten. Afgelopen zomer is het Oostervoortsche Diep al over een flinke lengte in natuurlijke staat hersteld.

081021ftaanlegvispassage01.jpg (32 Kb)

Dit project wordt gesubsidieerd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om bedreigde plant- en diersoorten in Nederland een extra steun in de rug te geven.