Voedingcentrum
Groente- en fruitdrankjes gezond?
De verkoop van groente- en fruitdrankjes stijgt explosief. Het
TROS-programma Radar bekeek maandag 20 oktober of de inhoud van deze
flesjes wel echt zo gezond is als de reclames doen geloven. Het
Voedingscentrum adviseert niet meer dan één stuk fruit of honderd
gram groente per dag te vervangen voor vruchten- of groentesap.
Sowieso verdienen 'gewone' groenten en fruit de voorkeur.
Dat de drankjes populair zijn blijkt wel uit de verkoopcijfers. In
2007 gaven consumenten 43 miljoen euro uit aan de sappen.
Groente en fruit zijn een belangrijk onderdeel van een gezonde
voeding. Ze leveren in verhouding weinig calorieën en er zitten
belangrijke voedingsstoffen in: vitamine C, foliumzuur, kalium en
voedingsvezel, en andere bioactieve stoffen. Door elke dag voldoende
groente en fruit te eten verlaag je het risico op chronische ziekten,
zoals hart en vaatziekten en kanker. âGewoneâ groente en fruit
verdienen de voorkeur boven groente- en fruitdrankjes.
Diepvriesgroenten en groenten in blik of pot rekent het
Voedingscentrum tot de gewone groenten.
Effecten
Het is namelijk niet zeker of groente- en fruitdrankjes dezelfde
effecten hebben op de gezondheid als groente en fruit. Het kan zijn
dat er minder voedingsvezel en vitamines inzitten, omdat ze bij de
fabricage verloren zijn gegaan. De sappen kunnen verse groente en
fruit daarom nooit helemaal vervangen.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan één stuk fruit of
honderd gram groente per dag te vervangen voor een sapje. Het moeten
dan wel sappen zijn waarin nog voldoende vitamines en voedingsvezels
zitten, zoals sinaasappel-, grapefruit- en ananassap of groentesappen.
Vruchtendranken die van nature geen vitamine C bevatten, zoals
appelsap en druivensap, kunnen vers fruit niet vervangen.
Variatie
In groente- en fruitsappen zitten vaak maar een beperkt aantal soorten
groente en fruit. Het effect van bepaalde stoffen is soms groter in
combinatie met andere stoffen. Er bestaan grote onderlinge verschillen
in samenstelling tussen soorten groente en fruit. Variatie is dus
belangrijk om te profiteren van al het goede van groente en fruit.
Voedingsvezels
Voedingsvezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking. Vezelrijk
eten is ook belangrijk om overgewicht te voorkomen. Want hoewel
voedingsvezels nauwelijks calorieën leveren, geven ze wel een
verzadigd gevoel. Verder hebben sommige vezels een gunstig effect op
de bloeddruk en het cholesterolgehalte.
Zie ook:
* Groente en fruit
* Voedingsvezels