Hogeschool Windesheim

Persbericht, 17 oktober 2008

De beste âproeve van bekwaamdheidâ bij Windesheim is dit jaar geleverd door Sander Apperlo en Gerben Knol. Zij wonnen gisteren de Annette Roeters Prijs 2008, de jaarlijkse scriptieprijs van Windesheim. Sander en Gerben verdienen 1.250 euro met hun scriptie.

De jury, onder voorzitterschap van naamgever Annette Roeters, koos de scriptie van Sander en Gerben uit vier genomineerden. Volgens het juryrapport blonk de winnende scriptie uit in lef, het verbinden van disciplines, een innovatief resultaat dat zich op de kaart laat zetten, en internationale uitstraling. Sander en Gerben ontvingen, naast het geldbedrag, een trofee en een kunstwerk. Bovendien publiceert Windesheim de winnende scriptie.

Internationale alure
Tijdens hun afstuderen hebben Sander en Gerben een ontwerp gemaakt voor een nieuw museum in Parijs voor Brancusi, een kunstenaar van Roemeense afkomst, die zich in Parijs ontwikkelde tot beroemd beeldhouwer in de abstracte kunst. De jury was onder de indruk van het lef dat deze jongens uitstralen: meedoen aan een internationale prijsvraag en daar een ontwerp neerleggen dat door de internationale jury niet onopgemerkt is gebleven. Bovendien zien de documenten met het ontwerp in voor- en hoofdstudie er zeer verleidelijk uit.

Erkenning voor opleidingsvariant
In 2004 is de vormgevingsvariant van de opleiding Bouwkunde gestart. Dat de eerste afgestudeerden de Annette Roeters Prijs hebben ontvangen, is een enorme opsteker en stimulans voor de docenten, die deze opleidingsvariant hebben ontwikkeld.

Prominenten
De Annette Roeters Prijs draagt de naam van de oud-bestuurder van Windesheim, de huidige inspecteur-generaal voor het Onderwijs. De jury telde ook dit jaar weer prominente leden uit Zwolle, zoals onderwijswethouder Martin Knol, hoofdredacteur Alex Engbers van dagblad De Stentor, Henk Meuleman van de GIBO Groep en Sam Terpstra, voorzitter College van Bestuur CSG Reggesteyn.

De beste scriptie
Jaarlijks studeren bij Windesheim zoân 2500 studenten af, en doorgaans doen ze dat met een scriptie. De Annette Roetersprijs wordt mede mogelijk gemaakt door de Vereniging VU-Windesheim. Studenten van Windesheim komen in aanmerking voor nominatie als hun scriptie uit het lopende collegejaar dateert, origineel en innovatief is en beoordeeld is met ten minste het cijfer 9. Bovendien moet de scriptie, op basis van goed onderzoek, resultaten en aanbevelingen opleveren voor de beroepspraktijk.