Technische Universiteit Delft

Bamboe nu serieus alternatief voor hardhout

Dankzij zijn enorme hoge groeisnelheid en goede eigenschappen kan reuzenbamboe een interessant milieuvriendelijk alternatief zijn voor verschillende grondstoffen, zoals tropisch hardhout. Dat stelt ir. Pablo van der Lugt, die op dinsdag 21 oktober promoveert aan de TU Delft. De mogelijkheden van bamboe zijn bij ontwerpers echter nog onvoldoende bekend.

Bestel proefschrift:
Design Interventions for Stimulating Bamboo Commercialization / druk 1
Design Interventions for Stimulating Bamboo Commercialization / druk 1
P. van der Lugt

In West-Europa is bamboe, zeker in industriële vorm, nog een vrij onbekend materiaal met een laag marktaandeel, van onder de 1 procent. Volgens industrieel ontwerper en bouwkundige Pablo van der Lugt is dit een gemiste kans omdat de mogelijkheden om hoogwaardige industriële producten van bamboe te maken, zoals meubelplaat en vloeren, steeds groter worden.

Bovendien is bamboe een milieuvriendelijk materiaal. Dankzij de enorme hoge groeisnelheid, waardoor het materiaal veel CO2 uit de atmosfeer vastlegt, en de goede eigenschappen kan reuzenbamboe daarom een interessant alternatief zijn voor verschillende grondstoffen, zoals tropisch hardhout.

Eco-kosten

Van der Lugt onderzocht onder meer de ecologische duurzaamheid van verschillende bamboematerialen. Op basis van deze eco-kosten-analyse blijkt dat bij gebruik in West-Europa bamboematerialen slechter scoren in eco-kosten dan lokaal verbouwd hout, maar in het algemeen beter dan hout afkomstig van andere continenten, zoals tropisch hardhout, en materialen zoals staal en plastics.

Daarnaast scoren reuzenbamboesoorten qua jaarlijkse biomassa-productie zelfs beter dan de snelst groeiende zachthout-soorten. Extra voordelen van industrieel verwerkte reuzenbamboe ten opzichte van hout zijn de bredere toepasbaarheid in diverse applicaties (bouw, meubels, textiel, papier en composieten) en de betere geschiktheid als herbebossinggewas op braakliggende gronden. Reuzenbamboe groeit sneller dan zachthout en combineert dit met hardhout-eigenschappen , zo vat Van der Lugt samen.

Design-workshops

Van der Lugt onderzocht verder of het gebruik van bamboe in consumentengoederen kan worden gestimuleerd door ontwerpers actief bij het materiaal te betrekken. Dit deed hij in het project Dutch Design meets Bamboo , dat onder meer bestond uit design-workshops waarvoor een twintigtal Nederlandse ontwerpbureaus werd uitgedaagd om een hip bamboe-product te ontwerpen. Deze workshops bleken een groot succes; verschillende ontwerpen zullen de komende de jaren op de markt worden gebracht. Hoe meer kennis ontwerpers vergaren over bamboematerialen, hoe meer waardering zij er voor ontwikkelen.

Meer informatie:

Pablo van der Lugt: tel. 06-48089527; p.vanderlugt@tudelft.nl of pablovanderlugt@hotmail.com

Proefschrift: Design Interventions for Stimulating Bamboo Commercialization; uitgever VSSD; ISBN: 978-90-5155-047-4, www.vssd.nl/hlf/m015.htm

Dutch Design meets Bamboo; uitgever 00 producties; ISBN: 978-90-74009-49-2, www.zooproducties.nl



Technische Universiteit Delft