Technische Universiteit Delft

Bamboe
door M&C

Promotie van dhr. P. van der Lugt: "Design Interventions for Stimulating Bambool Commercialization"

21 oktober 2008 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. P. van der Lugt | bouwkundig ingenieur, Nederland promotor | Prof.dr.ir. J.C. Brezet (IO)

Design Interventions for Stimulating Bambool Commercialization Materialen hebben een grote invloed op de milieuvriendelijkheid van de producten waarin ze worden gebruikt. Door de groeiende bevolking en veranderende consumptie patronen worden er wereldwijd meer grondstoffen verbruikt dan dat er worden geproduceerd, resulterend in uitputting van grondstoffen. Hoewel hernieuwbare grondstoffen zoals hout een goed alternatief lijken, verdwijnen door de toegenomen vraag naar vooral langzaam groeiend tropisch hardhout, tropische wouden in een hoog tempo. Dankzij de enorme groeisnelheid (hoge biomassa productie en CO2 fixatie) en goede eigenschappen kan reuzen bamboe een interessant alternatief hernieuwbaar materiaal zijn als substituut voor verschillende grondstoffen, en met name tropisch hardhout.

In West Europa is bamboe, zeker in industriële vorm, echter nog een vrij onbekend materiaal met een laag marktaandeel. In dit actie-onderzoek is onderzocht in hoeverre de commercialisatie van bamboe kan worden gestimuleerd in consumenten goederen door het actief betrekken van ontwerpers als materiaalkampioenen door middel van ontwerp workshops. De resultaten van dit promotie-onderzoek laten zien dat ontwerp interventies inderdaad kunnen fungeren als succesvol instrument om de commercialisatie van bamboe - alsook van andere onbekende materialen - te stimuleren.

Daarnaast presenteert dit proefschrift de prototypes ontwikkeld tijdens het project "Dutch Design meets Bamboo", inclusief de ervaringen van de 21 deelnemende ontwerpers over de potentie van bamboe als Westers ontwerpmateriaal.

Tenslotte wordt de ecologische duurzaamheid van de verschillende bamboematerialen, gebruikt tijdens de ontwerp interventie, beoordeeld door middel van milieu-analyses op basis van LCA (eco-kosten) aan de `debet' zijde van de milieubalans, en door jaarlijkse oogst (m3 industrieel halffabricaat per hectare) aan de `credit' zijde. Op basis van de eco-kosten analyse blijkt dat bij gebruik in West-Europa bamboematerialen slechter scoren in eco-kosten dan lokaal verbouwd hout, maar in het algemeen beter dan hout afkomstig van andere continenten, zoals tropisch hardhout, en materialen gemaakt van abiotische grondstoffen, zoals staal en plastics. Op basis van de jaarlijkse oogst scoren reuzenbamboesoorten zoals Guadua Angustifolia over het algemeen beter dan hout, en zelfs beter dan snel groeiende zachthoutsoorten zoals Eucalyptus. Een extra voordeel van reuzenbamboes ten opzichte van hout is de bredere toepasbaarheid in diverse applicaties en de betere geschiktheid als herbebossinggewas op braakliggende gronden, welke de potentie van bamboe als duurzame grondstof voor de 21ste eeuw extra benadrukt.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 25 september 2008