Universiteit van Tilburg

20 oktober 2008

Hülya Cigdem, Adriaan van Dis en Nelleke Noordervliet genomineerd voor E. du Perronprijs 2008

Hülya Cigdem, Adriaan van Dis en Nelleke Noordervliet zijn de genomineerden voor de E. du Perronprijs 2008, zo heeft de jury bekendgemaakt. De prijs wordt op 14 januari 2009 voor de 19e keer uitgereikt op de Universiteit van Tilburg tijdens het symposium over (jeugd)literatuur, lezen en onderwijs Van Abram tot Nemo.

De E. du Perronprijs is een bekroning van mensen en instellingen die door middel van een cultuuruiting in brede zin een bijdrage leveren aan het multiculturele Nederland. Net als Du Perron in zijn tijd signaleren zij grenzen en doorbreken ze scheidsmuren die wederzijds begrip tussen de verschillende Nederlandse bevolkingsgroepen in de weg staan. De prijs is een initiatief van de Gemeente Tilburg en de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Tilburg. In de jury zitten dit jaar prof. dr. Sjaak Kroon (juryvoorzitter, UvT), drs. Geno Spoormans (secretaris, UvT), dr. Sander Bax (UvT), prof. dr. Herman Beck (UvT) drs. Wilbert van Herwijnen (gemeente Tilburg) en prof. dr. Kees Snoek (Sorbonne).

Hülya Cigdem legt in haar debuutroman De importbruid (De Arbeiderspers, 2008) een wereld open die voor veel niet-Turkse lezers een gesloten boek is. Zij beschrijft van binnenuit hoe uithuwelijking tussen emigratie-Turken met een verblijfsvergunning en Turkse Turken in zijn werk gaat. Haar roman laat zich lezen als een sociaal en persoonlijk verslag, waarin ze met bewonderenswaardig gemak langs de valkuilen van de clichés scheert. Door haar persoonlijke betrokkenheid bij het verhaal ontbreekt het haar niet aan moed om zo 'uit de school te klappen'.

Adriaan van Dis verzamelde, herschikte en herschreef deels de verhalen die hij publiceerde in bundels en tijdschriften in de afgelopen decennia. Uit Leeftocht (Augustus, 2007) komt een fascinerend beeld naar voren van een auteur die een leven lang worstelt met de categorieën en maatstaven waarlangs wij ons leven meten en waaraan wij ons al dan niet aanpassen. Ras, nationaliteit, sekse, geaardheid, taal, gedragscodes verliezen hun eenduidigheid wanneer ze worden gedoopt in de inkt van Van Dis.

Nelleke Noordervliet schreef met Snijpunt (Augustus, 2008) een prachtig boek over een middelbare schoolconrectrice die plotseling op haar werk door een Marokkaanse leerling met een mes gestoken wordt. Wat volgt kan gelezen worden op meer dan een manier: als een vertoog over de verwerking van schokkende ervaringen, als een zoektocht naar identiteit, als een aanklacht tegen een al te zelfgerechtigd humanisme en als een hedendaagse variant van een klassieke tragedie. In alle opzichten is het een verrijkend boek dat niet nalaat ons een spiegel voor te houden.

Eerder werd de prijs uitgereikt aan Halil Gür (1986), Noni Lichtveld en Gerda Havertong (1988), de leesmethode Horizon (1989), Marion Bloem (1993), Max Velthuijs (1994), Hugo Pos (1995), Hafid Bouazza (1996), Anil Ramdas (1997), Karlijn Stoffels (1998), Heleen Volman (1999), Kader Abdolah (2000), Nilgün Yerli (2001), Fouad Laroui (2002), Carl Friedman (2003), Kees Beekmans (2004), Nicolaas Matsier (2005), de broers Karim en Hakim Traïdia (2006) en Guus Kuijer (2007).