Groen!

Brussel, 20 oktober 2008

Actieplan voor een ecologisch innovatiebeleid met ambitie

Naar een groene 'New Deal'

Deze middag stelden Rudi Daems (Vlaams fractieleider) en Tinne Van der Straeten (federaal parlementslid) een beleidsplan met 10 concrete actiepunten voor dat aangeeft welk innovatiebeleid Vlaanderen en België en Europa best zouden implementeren om te groeien naar een echt ecologisch innovatiebeleid met meer ambitie. Daarvoor hanteert Groen! de aanpak van de 4 S'en: schoon, slim, spaarzaam en sociaal produceren. Rudi Daems: "Vlaanderen Transitland zal ons land versmoren in uitlaatgassen en beton maar in ruil zal deze aanpak ons weinig opbrengen,weinig op economisch vlak en al helemaal niets op menselijk en ecologisch vlak. Groen! wil een groene New Deal lanceren die kan zorgen voor een ecologische en duurzame oriëntering van onze economie."

Dit actieplan is dringend. Tinne Van der Straeten: "Op federaal vlak beweegt er nauwelijks iets. Er zijn enkele goede wettelijke hefbomen om aan innovatief milieubeleid te doen, zoals de investeringsaftrek en de wet op de productnormen. Maar deze instrumenten 'slapen'. Er is geen politieke wil - laat staan 'sense of urgency' - om ze wakker te maken."

Op Vlaamse niveau is er wel een verhoging geweest van de budgetten voor innovatie (120 miljoen euro). Toch is dit nog steeds een peulschil vergeleken met de Vlaamse budgetten voor bijvoorbeeld havens en wegen. Maar fundamenteler is dat ecologiesteun op Vlaams niveau teveel een nichebeleid is. De Vlaamse regering durft geen keuzes maken. Het mainstream beleid blijft anti-ecologisch. Groene technologie en innovatie is een sympathieke niche in de marge. Want hoe verzoen je bijvoorbeeld de logistieke missie van 'Vlaanderen in Actie' (VIA) en de uitbreidingsplannen voor de havens met een transitie naar duurzame productie?

Groen! pleit voor duidelijke keuzes mét ambitie. De financiële en economische crisis dwingt er ons zelfs toe om na te denken over een andere organisatie van onze samenleving en economie. Groen! stelt een groene NEW DEAL voor met 10 concrete voorstellen voor de 3 overheden actief in Vlaanderen rond steun voor ecologische investeringen en bedrijven.

Op federaal niveau


1. Coördinatie van het ecologisch innovatiebeleid. Normen en steunmaatregelen worden op mekaar afgestemd. Productbeleid wordt een gedeelde bevoegdheid.
2. Herziening van de wet op de productnormen : de ecologische investeringssteun gaat zowel op Vlaams (via heroriëntering ecologiesteun) als federaal vlak (bvb. via wijziging van investeringsaftrek) in de eerste plaats naar top runner bedrijven die garant staan voor 'doorbraakinnovaties'. Normen en labels worden afgestemd op de voorlopers, niet op de middelmaat.
3. Er wordt werk gemaakt van een ambitieus Richtplan Producten dat de ambitieniveaus aangeeft voor alle overheden in ons land.

Op Vlaams niveau

Kern van ons voorstel op Vlaams niveau is dat ecologische innovatie verhuist van de niche naar de kern van ons economisch denken. Een belangrijk speerpunt is de integratie van enkele bestaande steunmaatregelen, en het structureel linken van economisch en milieubeleid:


4. Alle bedrijven die willen investeren in energie-efficiëntie of in betere milieuprestaties, moeten ondersteund worden. We willen af van de wedstrijdformule (call-systeem) en komen tot een rollend investeringsfonds. Het budget voor ecologiesteun wordt verdubbeld naar 240 miljoen ¤. Zuinig ruimtegebruik wordt een integrale voorwaarde voor ecologiesteun.
5. Starters en bedrijven die zorgen voor extra groene jobs hebben recht op bijkomende steun.
6. De helft van de ecologiesteun wordt voorbehouden voor steun aan bedrijven die echt voorlopen inzake energie- en milieu-innovaties (Top Runners, zie ook punt 2). Het 'ecologisch excellentiecriterium' wordt beoordeeld door onafhankelijke experten.
7. De middelen voor onderzoek en ontwikkeling worden geheroriënteerd naar doorbraakinnovatie.
8. Ook op Vlaams niveau komt er meer integratie van beleid, vooral tussen economie, energie en leefmilieu. Systemen zoals de ecologiesteun, Presti 5 (afvalpreventie), transitiemanagement naar duurzaam bouwen en het Milieu Innovatief Platform (MIP) werken vandaag te veel op een eiland. Het MIP moet sterker worden en een sturende/coördinerende rol spelen.

Op Europees niveau


9. Groen! wil een BTW-verlaging voor milieuvriendelijke producten en diensten. Dit ligt in de lijn van de in Europa versoepelde de criteria voor het toelaten van staatssteun voor milieu-investeringen van bedrijven.
10. De ecodesign-richtlijn (over energiezuinige huishoudtoestellen) moet zijn werkterrein verbreden naar alle terreinen: integrale ecologische normen aangeven voor alle producten. Groen! wil ook duidelijke labels voor alle producten (van wagens over diepvriezers tot huizen), bijvoorbeeld van A,B.. tot G.

Tinne Van der Straeten, volksvertegenwoordiger in de Kamer Rudi Daems, Vlaams volksvertegenwoordiger

Download hier het persdossier: Op weg naar een groene 'New Deal' in pdf formaat (1,06 MB) http://hosting.groen.be/Pers/Persdossier_Groene-NewDeal.pdf