PERSBERICHT
Oktober 2008
Vegetatie in beweging
Niets blijft zoals het is. Ook de natuur is veranderlijk. Soorten verdwijnen, andere komen erbij, grenzen rukken op. Daar hoor je echter weinig over, ook niet in de discussies rond klimaatverandering. Daarom sloegen studenten en erkende experts de handen ineen. Samen schreven zij Grenzen in beweging, een kleurrijke verzameling beschouwingen over plantengeografie.
Bestellen:
Grenzen in beweging / druk 1
-
Waarom groeit de zuidelijke beuk Nothofagus, een oeroud geslacht dat al bestond ten tijde van Gondwanaland, wel in Zuid-Amerika en Australië maar niet in Afrika? Hoe zal de flora van de relatief jonge IJsselmeerpolders zich ontwikkelen? Welke planten kunnen we in Nederland verwachten als het warmer wordt? En hoe verandert de Europese en mondiale verspreiding van planten?
Al dit soort vragen zijn onderwerp van de plantengeografie. Wat groeit waar en waarom, en hoe veranderen plantengemeenschappen in de tijd? Over dit vakgebied is in de Nederlandse taal maar weinig geschreven, zeker voor een wat breder publiek. Het nieuwe boek Grenzen in beweging vult die leemte ruimschoots in.
Grenzen in beweging is een veelzijdig boek over plantengeografie. Het bevat onder meer hoofdstukken over Europese en mondiale verspreiding van vaatplanten, plantengeografie van Nederland, halfnatuurlijke graslanden, hotspots van plantendiversiteit en effecten van klimaatverandering. Ieder hoofdstuk is geschreven door een student samen met een begeleider.
Grenzen in beweging is het eerste deel van een reeks Vegetatiekundige Monografieën, tot stand gekomen in een nauwe samenwerking tussen de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit Wageningen. Naar verwachting zal er jaarlijks een nieuw deel in deze serie verschijnen.
Het boek geeft een boeiend overzicht van de historische en recente ontwikkelingen in de vegetatiegeografie. Het richt zich niet alleen op ecologen en floristen, maar ook op studenten en plantenliefhebbers. De tekst is gedetailleerd maar vlot en toegankelijk geschreven. De vele kaartjes, tekeningen, tabellen en grafieken vormen een heldere aanvulling op de tekst. Kenners zullen veel profijt hebben van de uitgebreide literatuurverwijzingen.
De eindredacteuren, Joop Schaminée en Eddy Weeda, vertegenwoordigen samen vele decennia aan plantenecologische ervaring. Ze schreven ieder verscheidene boeken en werkten eerder samen aan de Atlas van plantengemeenschappen in Nederland.
Grenzen in beweging
Beschouwingen over vegetatiegeografie
Redactie : Joop Schaminée en Eddy Weeda (Alterra, Wageningen)
Uitgever: KNNV Uitgeverij
Uitvoering: 184 p., 15 x 22 cm, garenloos gebrocheerd, met zwart-witkaartjes en -tekeningen
ISBN: 978 90 5011 287 1
Prijs: ¤ 19,95
----------
Meer informatie voor de pers
Meer over de inhoud
Gaarne contact opnemen met Joop Schaminée (Alterra), T 0317-485895, e-mail:
Recensie-exemplaren
Op aanvraag verkrijgbaar bij de KNNV Uitgeverij, t.a.v. Kathrin Ohrmann, Postbus 310, 3700 AH Zeist, T 030-233 35 44, e-mail:
----------
KNNV Uitgeverij 25 jaar! Feestelijke jubileumkortingen:
Met vriendelijke groet,
Kathrin Ohrmann
promotie / publicity
KNNV Uitgeverij
Boulevard 12, NL 3707 BM Zeist
Postbus 310, NL 3700 AH Zeist
T + 31 (0)30 692 90 24 (direct) of (0)30 233 35 44
F + 31 (0)30 236 89 07