Ingezonden persbericht
Amersfoort, 20 oktober 2008
Diabetes Fonds vraagt aandacht voor domino-effect van diabetes
Dagelijks krijgen 200 Nederlanders diabetes, vaak zonder dat ze het zelf weten. Veel mensen denken dat diabetes (suikerziekte) een onschuldige aandoening is, maar dat is het niet. Het kan de eerste stap zijn in een reeks van andere aandoeningen: het heeft een domino-effect. Hart- en vaatziekten, dementie en nierfalen zijn slechts enkele van de gevolgen waartoe diabetes kan leiden. Om mensen bewust te maken van die verstrekkende gevolgen, voert het Diabetes Fonds de komende tijd campagne onder het motto 'Stop het domino-effect van diabetes'.
Directeur Bert Kuipers van het Diabetes Fonds: "Recent onderzoek van het Diabetes Fonds laat zien dat veel mensen zich niet realiseren dat diabetes zoveel gevolgen heeft en dat het ook hen zelf kan treffen. Diabetes komt veel meer voor dan iedereen denkt: 200 mensen per dag erbij is alarmerend. En diabetes type 2 treft mensen op steeds jongere leeftijd, waardoor mensen veel meer kans lopen op de gevolgen die we in onze campagne noemen. Wij vinden het belangrijk dat mensen zich daar bewust van worden, dat is de eerste stap om er iets aan te doen. Want dat is het goede nieuws: we weten inmiddels uit onderzoek dat diabetes type 2 in veel gevallen te voorkomen of uit te stellen is."
Grote maatschappelijke gevolgen
De gevolgen van diabetes liegen er niet om. Van de honderd mensen met diabetes type 2 overlijden er 65 aan de gevolgen van hart- en vaatziekten. Bovendien is diabetes verantwoordelijk voor bijna veertig procent van de nieuwe gevallen van nierfalen en mensen met diabetes lopen een tweemaal zo grote kans op dementie. Daarnaast zijn oogproblemen, zenuwschade (met amputaties als gevolg), erectiestoornissen en gewrichtproblemen belangrijke gevolgen. Daarmee heeft diabetes een enorme impact op het leven van mensen, maar ook een grote maatschappelijk impact en flinke gevolgen voor de kosten van de gezondheidszorg. In 2005 bedroegen die kosten volgens een conservatieve schatting van het RIVM al 814 miljoen euro op jaarbasis.
"Diabetes komt zelden alleen", vervolgt Kuipers, "Met het voorkomen van diabetes slaan we dus meer dan twee vliegen in een klap: we voorkomen er een hele reeks andere ziekten mee. Daarom besteden we in deze campagne veel aandacht aan informatie over het voorkomen van diabetes en de gevolgen. Iedereen kan hierover een gratis folder aanvragen, gebaseerd op de meest recente onderzoeksgegevens. Onderzoek blijft overigens van groot belang, want diabetes is een complexe ziekte, die nog lang niet in alle gevallen te voorkomen is. Als we meer weten, kunnen we de oorzaken effectiever aanpakken".
Over het Diabetes Fonds
Het Diabetes Fonds maakt zich sterk om diabetes en complicaties te voorkomen en te genezen. Daarmee wil het zorgen voor een betere kwaliteit van leven voor mensen met diabetes. Om dat te bereiken zamelt het Diabetes Fonds geld in voor wetenschappelijk onderzoek en voorlichting. Dankzij onderzoek is al veel bereikt. Zo hebben minder mensen te maken met complicaties als blindheid of amputaties. Onderzoek helpt, daarom blijft het Diabetes Fonds zich daarvoor inzetten.
Kijk op www.diabetesfonds.nl voor meer informatie over het Diabetes Fonds.
---
Noot voor de redactie,
Ingezonden persbericht