Nieuwe verbrandingsinstallatie AZN in gebruik
20/10/2008 16:24
Essent N.V.
Bouw zeer voortvarend verlopen
Nieuwe verbrandingsinstallatie AZN in gebruik
De NV Afvalverbranding Zuid-Nederland (AZN) in Moerdijk heeft op maandag 20 oktober het eerste afval verbrand in haar nieuwe installatie. De bestaande installatie met drie verbrandingslijnen is uitgebreid met een vierde lijn, die jaarlijks 275.000 ton afval zal verwerken. De totale verwerkingscapaciteit van AZN komt daarmee op circa 1 miljoen ton op jaarbasis. De gehele installatie levert omgerekend een hoeveelheid duurzame energie, die goed is voor het jaarverbruik van 250.000 huishoudens. Essent Milieu is voor 80 procent eigenaar van AZN. De overige 20 procent van de aandelen is in handen van DELTA.
Met de bouw van de vierde verbrandingslijn in Moerdijk is in februari 2007 gestart. De nieuwe installatie is ontworpen en gebouwd door een speciaal voor dit project opgezette samenwerking, het Consortium BnvR 2006, gevormd door BAM Civiel en het Zwitserse bedrijf Von Roll Inova. De gehele bouw is zeer voortvarend verlopen en in een periode van ruim 20 maanden gerealiseerd. De brandstof voor de nieuwe lijn, huishoudelijk en bedrijfsafval, is door Essent Milieu en DELTA langjarig gecontracteerd.
Prestaties
Projectdirecteur Jean Wilbers roemt de prestatie die door het bouwconsortium geleverd is. 'Niet alleen heeft men de bouw weten te realiseren binnen de zeer strakke planning, maar ook is er bijzonder veilig gewerkt. In ruim 900.000 gewerkte uren hebben zich geen ernstige ongevallen voorgedaan.'
De uitgebreide installatie aan de Middenweg in Moerdijk is niet alleen een van de grotere afvalverbrandingsinstallaties in Europa, maar behoort ook tot de top wat energierendement betreft. Met ruim 30 procent zit de installatie ruim boven het gemiddelde van rond 25 procent, dat gebruikelijk is binnen de sector. AZN levert hogedrukstoom aan de naastgelegen warmtekrachtcentrale van Essent. De combinatie wekt niet alleen elektriciteit op, maar levert ook warmte (in de vorm van stoom) aan het nabij gelegen Shell Chemicals Moerdijk.
Voortgang
Met het verbranden van het eerste afval in de nieuwe verbrandingslijn breekt een periode aan van enkele maanden waarin de apparatuur en onderdelen ingeregeld en waar nodig bijgesteld worden. Voor dit soort grootschalige installaties is een dergelijke periode normaal. De gerealiseerde uitbreiding betekent dat de totale verbrandingscapaciteit van Essent Milieu toeneemt tot ruim 1,6 miljoen ton afval op jaarbasis.
Bijlage: achtergrondinformatie installatie en betrokken partijen.
--------
Enkele kengetallen van de vierde verbrandingslijn:
- De uitbreiding staat op 430 heipalen van 35 meter lengte.
- Het verbrandingsrooster verwerkt ruim 38.000 kilo afval per uur.
- De temperatuur direct boven het rooster is 1.100 graden Celsius.
- Er is 1.100 ton bouwkundig staal toegepast.
- Er is 8.000 kubieke meter beton gebruikt.
- Er is 2,7 kilometer aan pijpleidingen geïnstalleerd.
- In de fabriek is 10 kilometer kabelbanen gemonteerd en is er circa 108 kilometer aan
bekabeling geïnstalleerd.
- Dagelijks waren gemiddeld 185 personen betrokken bij de bouw.
Profiel Essent Milieu
---------------------
Als een van de grootste verwerkers in Nederland biedt Essent Milieu haar klanten (overheden en bedrijven) milieubewuste oplossingen voor hun afval. Zij scheidt er materialen uit af die geschikt zijn voor hergebruik. Uit verbranding en vergisting produceert Essent Milieu duurzame energie. Groente-, fruit- en tuinafval worden omgezet in compost en biomassa, een milieuvriendelijke brandstof voor energieopwekking. Uit haar stortplaatsen wint Essent Milieu biogas voor de productie van groene stroom, warmte en groen gas.
Bij Essent Milieu werken 670 medewerkers, die in 2007 zorgden voor een omzet van ruim 378 miljoen euro. Jaarlijks verwerkt het bedrijf bijna 3 miljoen ton afvalstoffen op haar productielocaties in Noord- en Zuid-Nederland. Daarbij produceert zij jaarlijks voldoende duurzame energie die de behoefte dekt van circa 350.000 huishoudens. Essent Milieu is tevens marktleider in de productie van Groen Gas.
Profiel Delta
-------------
DELTA N.V. levert energie, infra- en milieudiensten en digitale services, zoals internet, telefonie en radio en tv-signalen. In Zeeland, de thuisbasis van DELTA, is een groot deel van de Zeeuwen klant. Op de zakelijke markt is DELTA actief in binnen- en buitenland op het gebied van afvalmanagement, milieu, energieopwekking en -verkoop. Bij DELTA werken zo'n 3000 professionals.
Profiel BAM
-----------
BAM Civiel, onderdeel van Koninklijke BAM Groep, is gespecialiseerd in het ontwikkelen, ontwerpen, uitvoeren, beheren en onderhouden van bouwprojecten op het gebied van infrastructuur, waterbouw en industriebouw. Hiervoor beschikt BAM Civiel over landelijke, regionale en specialistische business units. Daarnaast maakt de onderneming gebruik van een uitgebreid kennis- en ervaringsnetwerk binnen Koninklijke BAM Groep. BAM Civiel richt zich ook in het bijzonder op de energiemarkt. Als multidisciplinaire speler kan BAM bij zowel kleine als grote projecten het totale proces beheersen en daarbij optimaal gebruikmaken van alle binnen BAM aanwezige disciplines
Profiel Von Roll
----------------
Von Roll Inova telt 1.300 medewerkers en behoort met rond 400 gebouwde installaties in de wereld tot de technologisch vooraanstaande ondernemingen op het gebied van de thermische afvalverwerking. Zij biedt op maat gesneden deel- en totaalconcepten - van planning tot engineering, van bouw en ingebruikname tot het onderhoud en revisie van complete installaties. Het hoofdkantoor van Von Roll Inova staat in Zürich. Filialen zijn gevestigd in Frankrijk, Groot-Brittannië, Japan, Zweden, Zwitserland, de VS en China.
Sinds oktober 2003 behoort de Von Roll-Innova Groep tot Austrain Energy & Environment AG (AE?), een van de leidende Europese en internationaal opererende aanbieders op het gebied van energieproductie en milieutechniek met haar hoofdkantoor in Wenen.
http://www.essentmilieu.nl