Senternovem


20-10-2008 | Food - Deelname van Verenigde Staten aan KP7

In de Verenigde Staten, maar ook in landen als Canada, Australië, Nieuw Zeeland en Japan wordt veel onderzoek gedaan naar landbouw, voeding en biotechnologie. Deze landen kunnen meedoen aan KP7-projecten, maar hoe zit het precies met de regels?

Voor het delen van kennis kan het zeer nuttig zijn om partners uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten in een consortium op te nemen. Aan de andere kant wil de Europese Commissie juist de concurrentiepositie ten opzichte van de V.S. verbeteren. Vlag EU-VS In de `knowledge based bio-economy call 2009' staan er zelfs een aantal onderwerpen genoemd waarin samenwerking met de V.S. juist gevraagd wordt:

* Assessing and reducing vulnerability of European forests to climate change and the consequences for industrial and societal needs

* Biomass and bioproducts: sustainability certification and socioeconomic implications

* Mining genomics information of small ruminants to generate new information on the genetic basis of phenotypes important to sustainable production and health

* Analytical tools for the characterisation of nano-particles in the food matrix

* Abiotic stress tolerance: biotechnological applications from lab to the field

* Nanobiotechnology: smart devices to study biomolecule dynamics in real time

* Nanobiotechnology: bio-interfaces for environmental applications

Er zijn daarom veel vragen over de deelname van partners uit de V.S.

Mogen partners uit de V.S. meedoen aan KP7-projecten? Ja, partners uit alle landen, dus ook geïndustrialiseerde landen, mogen altijd deelnemen aan KP7-projecten.

Krijgen partners uit de V.S. ook subsidie?
Nee, in principe moeten partners uit geïndustrialiseerde landen hun eigen financiering regelen.
Er is echter een uitzondering: als de partner een essentiële bijdrage levert aan het project met kennis die in Europa niet te verkrijgen is, kan de Europese Commissie beslissen om toch subsidie te geven.

Wie beslist of een partner uit de V.S. financiering krijgt? De evaluatiecommissie evalueert of een partner uit de V.S. essentiële kennis bijdraagt en of die kennis uniek is in de wereld. Uiteindelijk beslist de Europese Commissie over het al dan niet geven van subsidie aan deze partner.
U moet dus in uw projectvoorstel aangeven waarom deze partner nodig is voor het project en waarom de kennis van deze partner essentieel en uniek is.

Krijgen de partners uit de V.S. automatisch financiering in de projecten waar om samenwerking met de V.S. gevraagd wordt? Nee, ook voor deze projecten moet u met overtuigende argumenten komen waarin u aangeeft dat de samenwerking met de partners uit de V.S. essentieel is.

Hoe wordt het contract opgesteld?
U krijgt een gewoon KP7-contract en u moet ook een consortium agreement opstellen. Voor Amerikaanse juristen zijn KP7-contracten vreemd terrein. Met name aansprakelijkheid en intelectueel eigendom zijn in de V.S. anders geregeld. Begin daarom tijdig met het bespreken van de juridische aspecten. Zorg dat uw Amerikaanse partner ook begrijpt hoe het contract werkt en wat het contract betekent.