Provincie Limburg

Persberichten

Nieuwe Versnellingsagenda draagt bij aan ambitie technologische topregio
Gedeputeerde Herman Vrehen:

Met de nieuwe Versnellingsagenda zijn we in Limburg in staat om minister president Balkenende op zijn wenken te bedienen. In ons beleid koppelen we de ontwikkeling van kennis namelijk heel bewust aan het creëren van nieuwe marktkansen voor het bedrijfsleven. In Limburg is al sprake van de slagvaardigheid die de minister president zo graag wil zien van bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid aldus gedeputeerde Herman Vrehen. In de nieuwe Versnellingsagenda die vandaag is gepresenteerd aan Minister Van der Hoeven, blijven ook in de toekomst de clusters van kracht, Healthcare, Chematerials & Energy en Agro & Food het fundament van de Limburgse economie. Zij geven richting aan de economische positionering en profilering van Limburg op het nationale, Europese en internationale speelveld en dragen zodoende bij aan de ambitie van Limburg om de technologische topregio te worden in Europa.

In 2005 is de eerste Versnellingsagenda gepresenteerd en aangeboden aan Den Haag. Maar, de Limburgse economie verandert. Van een vrij eenzijdige, op industriële productie gerichte provincie ontwikkelt Limburg zich tot een dynamische, innovatieve en ondernemende kenniseconomie. Dit transformatieproces vraagt om een nieuwe Versnellingsagenda Limburg die de economische strategie voor de komende jaren (2008-2011) vastlegt. Deze nieuwe Versnellingsagenda is vandaag aan Minister Maria van der Hoeven aangeboden door gedeputeerde Herman Vrehen.
Gedeputeerde Herman Vrehen: Het werd tijd voor een herijking van de plannen. Er is gekozen voor meer focus. De zogenaamde groeimotoren in deze Versnellingsagenda vormen de basis voor deze nieuwe agenda. Met deze focus in de Versnellingsagenda zijn we in Limburg in staat om premier Balkenende op zijn wenken te bedienen. Wij laten zien dat Zuidoost Nederland op letterlijk alle fronten serieus werk maakt van innovatief denken en handelen. De inhaalslag die de premier wil maken is hier al een paar jaar bezig. Wij investeren ruim drie keer zoveel als buurman Brabant als het gaat om cofinanciering van bedrijfsmatige innovatieve projecten. Tweederde uit de Rijkspot voor de Randstad komt in deze regio gewoon uit private fondsen!

In de nieuwe Versnellingsagenda blijven de clusters van kracht, te weten Healthcare, Chematerials & Energy en Agro & Food, het fundament van de Limburgse economie. Ze geven richting aan de economische positionering en profilering van Limburg op het nationale en Europese speelveld en dragen bij aan de internationale ambities: Limburg als het geografische hart van een uitzonderlijke technologische topregio die per definitie grensoverschrijdend is en zowel geografisch als functioneel beschouwd kan worden als een economische eenheid in culturele verscheidenheid.
Daarnaast gaat in de nieuwe Versnellingsagenda speciale aandacht uit naar de realisatie van een vitaal, divers en innovatief midden- en kleinbedrijf (MKB). Een job-motor bij uitstek die de economie de noodzakelijke kwalitatieve en kwantitatieve wendbaarheid, weerbaarheid en veerkracht geeft. Daarom wordt sterk ingezet op een brede ondersteuning van innovatie in het MKB via een MKB innovatieprogramma en komt er specifieke ondersteuning volgens de open-innovatiemethodiek (het delen en ontwikkelen van kennis door het grootbedrijf, de kennisinstellingen en het MKB om samen tot nieuwe product-marktcombinaties te komen). Tot slot is er in het MKB-onderdeel van de Versnellingsagenda aandacht voor het project Take Over. Een project dat de problematiek én de kansen van bedrijfsopvolging voor MKB-ers aanpakt.

* Versnellingsagenda 2008-2011 PDF-document

20-10-2008 09:59