Prioriteiten Straatsburg 20 tot 23 oktober 2008
Maandag
Passagiersgegevens, rapport in ´t Veld,
Het Europees Parlement debatteert over het uitwisselen van passagiersgegevens met Australië. Kathalijne Buitenweg vindt het akkoord een beter dan het akkoord met de Verenigde Staten. Zo belooft Australië gevoelige gegevens onmiddellijk te vernietigen en worden de gegevens maximaal vijfenhalf jaar bewaard in plaats van vijftien zoals in het akkoord met de VS is vastgelegd. Toch zijn het nut en de noodzaak van het akkoord onduidelijk. Bovendien is het een slechte zaak dat de Australiërs zelf kunnen beslissen voor welke doeleinden ze de gegevens gebruiken. Verder wordt er deze week ook mondeling aan de Europese Commissie gevraagd naar het voorstel om gegevens te verzamelen van passagiers die naar Europa reizen. Buitenweg wil graag weten met welk doel Europa deze gegevens wil gaan verzamelen.
Echtscheidingsprocedures voor gemengde huwelijken, rapport Gebhardt
Ook internationale huwelijken kunnen eindigen in een scheiding. Van de 170 duizend grensoverschrijdende echtscheiding per jaar in de EU is het vaak onduidelijk welk recht van toepassing is. Het rapport van het Europees Parlement zorgt ervoor dat de keuze voor het land niet ten nadeel van één partij mag zijn en dat mensen beter moeten worden geïnformeerd. Kathalijne Buitenweg is blij met het voorstel dat de Europese Commissie een website met informatie moet maken die de echtelieden kunnen raadplegen.
Dinsdag
Resolutie over de Raad
Het Europarlement debatteert over de Raad die deze week werd gehouden in Brussel. De regeringsleiders spraken over de krediet- en klimaatcrisis. De Groenen dienen een resolutie in met daarin een reactie op de belangrijkste uitkomsten. Volgens Kathalijne Buitenweg biedt de huidige kredietcrisis kansen om onze huidige grijze economie om te vormen in een groene. Verschillende Europese overheden zijn grootaandeelhouder geworden van banken. Buitenweg stelt voor om dat aan te grijpen. Ze wil geld weghalen bij de wapenindustrie en vervuilende bedrijfstakken en het in plaats daarvan investeren in energiebesparing en duurzame energie. We moeten niet alleen de crisis van vandaag aanpakken, maar ook die van morgen.
Donderdag
Stabilisatie- en associatieovereenkomst met Bosnië-Herzegovina, rapport Pack
Het Europarlement geeft goedkeuring aan de samenwerkingsovereenkomst met Bosnië-Herzegovina. Deze overeenkomst is een eerste stap op weg naar Europese integratie en uiteindelijk lidmaatschap van de EU. Joost Lagendijk verwelkomt de ondertekening van de overeenkomst. De toekomst van de Westelijke Balkan, en dus ook Bosnië, ligt in de Europese Unie. Maar Europese integratie gaat niet automatisch. Er zijn grote problemen in Bosnië die amper aangepakt worden, zoals corruptie, mensenhandel en drugshandel. Bosnië heeft zwakke nationale instituties, waardoor het land kans loopt om achter te raken bij de buurlanden. Hopelijk versterkt de overeenkomst het besef bij de Bosniërs dat etnisch nationalisme geen toekomst heeft. De beslissing van de Servische deelrepubliek om zich terug te trekken uit het staatsenergiebedrijf en een eigen te vormen is een veeg teken. De Bosniërs moeten over grenzen heen kunnen kijken om in ´Europa´ te komen.
Woensdag
Promotie van schone en energie-efficiënte wegvoertuigen, rapport Jorgensen
Het Europarlement stemt over een voorstel dat overheden verplicht om bij de aankoop van voertuigen de milieukosten als criterium te hanteren. Dat betekent dat de aanbieders van auto´s en vrachtwagens moeten gaan concurreren op milieuvriendelijkheid. Kathalijne Buitenweg is blij met de maatregel en wil dat deze uitgebreid wordt naar andere sectoren. De overheid moet het goede voorbeeld geven en kan op deze manier de investeringen in innovatie een flinke zet in de goede richting geven.
---------------------------
GroenLinks in de Europese Unie
GroenLinks in de Europese Unie