Vaccinatie Q-koorts start half oktober
Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft een programma voor vrijwillige vaccinatie tegen q-koorts vastgesteld. Rond 20 oktober kunnen eerst de schapen en geiten op de grote melkgeiten- en melkschapenbedrijven worden gevaccineerd. Daarna is het vaccin ook voor andere bedrijven beschikbaar. Gezien de beperkte beschikbaarheid van het vaccin is het alleen beschikbaar voor bedrijven binnen een straal van 45 kilometer rond de haard van de besmetting in Uden.
Er zijn 80.000 dosis vaccin beschikbaar. Elk dier moet twee keer gevaccineerd worden, dus er kunnen 40.000 dieren worden gevaccineerd. Omdat de humane epidemie van q-koorts zich concentreert rond Uden, is het vaccin alleen beschikbaar voor geiten en schapen op bedrijven binnen een straal van 45 km rond Uden.
In Brabant zijn in 2008 meer q-koorts gevallen bij mensen geconstateerd dan ooit daarvoor. Mensen raken besmet doordat zij de bacterie inademen die vrijkomt bij abortussen en vroeggeboortes van met q-koorts besmette geiten en schapen. De meeste van deze besmettingen verlopen zonder symptomen of als een milde griep, maar een besmetting kan ook leiden tot een longontsteking waarvoor soms ziekenhuisopname noodzakelijk is. De minister kiest voor een vaccinatieprogramma om te voorkomen dat mensen besmet raken met q-koorts. Zij doet dat naast de reeds genomen maatregelen: de meldingsplicht, mestmaatregel en hygiëneadviezen.
Voorrang
In het gebied rond Uden zijn veel meer dan 40.000 geiten en schapen aanwezig. Er zijn belangrijke aanwijzingen dat de ziekte bij mensen een relatie heeft met grootschalige melkgeiten en -schapenhouderij. Uit het oogpunt van volksgezondheid is daarom besloten om voorrang te verlenen aan de grotere melkgeiten- en melkschapenbedrijven. Op kinder- en zorgboerderijen is er veel contact tussen publiek en dieren. Daarom krijgt ook deze categorie bedrijven voorrang.
De voorrang betekent dat het vaccin de eerste twee weken alleen bij de bedrijven met voorrang mag worden gebruikt. Na deze periode mogen ook andere bedrijven met schapen en geiten hun dieren laten vaccineren.
Het vaccin is nog niet officieel geregistreerd, maar het bureau Diergeneesmiddelen heeft alle veiligheidsaspecten rond het gebruik van dit vaccin beoordeeld en goedgekeurd. Op basis hiervan verleent het ministerie van LNV een ontheffing voor het gebruik van dit vaccin tot 31 december 2008.
Kosten en verspreiding
Het vaccin wordt door het ministerie van LNV gratis ter beschikking gesteld. De kosten van de dierenarts voor het toedienen van het vaccin zijn voor de veehouder zelf.
Het vaccin wordt op aanvraag van veehouders verspreid door de Voedsel en Waren Autoriteit.
Noot voor redacties (