PH.Nieuwsbrief 319.10

Wekelijkse nieuwsbrief van de Disciplinegroep Public Health van het Julius Centrum, Utrecht


NATIONALE WIJKSCAN EERSTELIJN KOMT OP 7 NOVEMBER UIT


In de doelstellingenbrief van VWS van juli 2008 refereert minister Klink aan het programma Lokaal-Centraal om te kijken hoe er op lokaal niveau een samenhangend beleid kan komen tussen gemeenten, eerstelijnszorgverleners en zorgverzekeraars. De in die VWS brief van juli 2008 bepleite Nationale Wijkscan geeft een kwantitatief en kwalitatief inzicht in vraag en aanbod van eerstelijnszorg, waarmee dat samenhangende beleid van gemeenten, eerstelijn en zorgverzekeraar is te onderbouwen. In Friesland gebruikt men inmiddels deze Nationale Wijkscan. De Regionale Ondersteunings Stuctuur (ROS) voor de eerstelijn in Friesland experimenteert ermee in samenwerking met Sinfore BV en de Verenigde Zorg Groep (VZG) Het instrument helpt Friese zorgverleners, gemeentes en andere betrokkenen om zicht te krijgen in het aanbod en in de toekomstige vraag op het gebied van wonen, welzijn en zorg en om te komen tot een gezamenlijke integrale visie en aanpak met betrekking tot eerstelijnszorg. Drs. Ir P. Reijn van Sinfore en R. van Boxtel, directeur ROS Friesland presenteren voor het eerst in Nederland de uitwerking van de door VWS zo bepleite Wijkscan. Zij doen dat tijdens het congres Recente ontwikkelingen in de eerstelijn bij het veld, wetenschap, zorgverzekeraars en politiek dat op 7 november plaatsvindt op de Universiteit Utrecht. Wil je weten wat die wijkscan precies inhoudt? Wil je in één dag op de hoogte raken van alle recente ontwikkelingen in de eerstelijn? Schrijf je dan in. Je doet dit door te surfen naar www.integratedcare.nl en dan door te klikken op nascholing. De organisatie van het congres berust bij het tal van eerstelijns organisaties in Nederland en bij het Julius Centrum.


ZEEUWS ZUIGENLINGENONDERZOEK GENOMINEERD VOOR PRESTIGEUZE PRIJS


Al vele jaren bestaat de prestigieuze Jeugdgezondheidszorg Innovatieprijs. Aan deze prijs is eeuwige roem en een geldbedrag gekoppeld. Het RIVM reikt voor het jaar 2008 deze prijs uit op 13 november. Dit jaar heeft het Centrum Jeugdgezondheid maar liefst vijftien aanmeldingen ontvangen die door een jury van wetensschappelijke experts en ervaren professionals zijn beoordeeld. Dat heeft drie genomineerden opgeleverd. Eén daarvan is het project Vroegsignalering van manifeste opvoedings- en ontwikkelingsproblemen bij 400 zuigelingen tijdens het 18 maanden huisbezoek. De GGD Zeeland en de Zeeuwse thuiszorgorganisaties Allévo en Zorgstroom trekken dit project. De Zeeuwse promovendus en wijkverpleegkundige Ingrid Staal evalueert het project onder leiding van Juliusonderzoeker Henk van Stel, de Amsterdamse hoogleraar opvoedkunde Jo Hermanns en ondergetekende. De Zeeuwse, Utrechtse en Amsterdamse betrokkenen zijn blij met de nominatie. Maar we gaan voor goud. Misschien worden we wel winnaar. Na 13 november volgt nadere berichten in deze PH.Nieuwsbrief.


ZORGAUTORITEIT STAAT GEÏNTEGREERDE ZORG TOE


Het Land van Cuijk kent vier natuurlijke grenzen: in het noorden de stad Nijmegen, in het oosten de Duitse grens, in het zuiden de stad Venlo en in het westen De Peel. Door het gebied meandert een rivier met prachtige uiterwaarden: de Maas. In dat land wonen 130.000 mensen verspreid over veertig dorpen. Boxmeer is er de grootste plaats. In dit land biedt één zorgaanbieder alle zorg van de Zorgverzekeringswet en de Awbz. Die zorgaanbieder heet Pantein en biedt werk aan 5.000 professionals. De organisatie omvat het Maasziekenhuis Pantein, Thuiszorg Pantein, Zorgcentra Pantein en Pantein Wonen. Met de geestelijke gezondheidszorg is een dochteronderneming opgericht die alleen werkt voor het land van Cuijk. Met de huisartsen is een BV opgericht met de naam Chronische Ketenzorg. In de PH.Nieuwsbrief van de vorige week stond hierover een bericht. Vanaf 1990 hebben vele fusies plaatsgevonden. Die kwamen tot een afronding toen Pantein ging fuseren met thuiszorgorganisatie STBNO. De Nederlandse Zorgautoriteit was daartegen: er zou dan in het Land van Cuijk een monopolie ontstaan voor thuiszorg. Het kostte Pantein 180.000 euro aan proceskosten om de NZA te overtuigen dat de fusie wel mocht en een volksgezondheidsbelang diende: de continuïteit van zorg wordt erdoor bevorderd. Uiteindelijk sloten beide partijen een deal: Pantein moest één miljoen euro afstoten naar een commercieel thuiszorgbureau. Dat was niet eens eenvoudig, omdat commerciële bureaus niet graag thuiszorg aanbieden aan klanten verspreid over veertig dorpen. Want dan zijn reistijden van wijkverpleegkundigen duur. Uiteindelijk gingen 200 cliënten uit eenzelfde Boxmeerse wijk en vijftig professionals over van Pantein naar een commercieel bureau. De Zorgautoriteit bleef het proces tot enkele weken geleden verscherpt volgen. Al deze informatie ontving ik van Pantein bestuursvoorzitter Ton Kessels, die al sinds de jaren negentig al die fusies stimuleerde. Daartoe uitgenodigd legde ik een werkbezoek af aan Pantein op donderdag 16 oktober. Kessels ontving mij op zeven hoog in een gebouw op het terrein van het Maasziekenhuis met prachtig uitzicht op het Land van Cuijk. In de Julius Masterclass Disease Management die op 10 december start, komen totstandbrenging en aansturing van zorgketens zoals Pantein uitgebreid aan de orde. Deze Masterclass omvat dertien middagen van 15.00 -1900 uur. Je meldt je aan via www.integratedcare.nl doorklikken op nascholing.


EERSTELIJN PRESENTEERT GGZ INNOVATIES OP 7 NOVEMBER


Vanaf 1999 financiert het Ministerie van VWS een programma ter versterking van de eerstelijns geestelijke gezondheidszorg (GGZ). In 2008 resulteerde dit onder andere in de financiering van de eerstelijns psychologische zorg vanuit de Zorgverzekeringswet en de beleidsregel POH-GGZ (praktijkondersteuning huisartsen op GGZ-gebied). Sinds 1 januari 2008 vindt er en enorme ontwikkeling plaats van de geestelijke gezondheidszorg in de eerstelijn. Deze komt aan de orde op het congres Recente ontwikkelingen in de eerstelijn bij het veld, wetenschap, zorgverzekeraars en politiek dat op 7 november plaatsvindt op de Universiteit Utrecht. Ineke Voordouw van het Trimbos instituut en Hilda van der Lee van de ROS Carans en Scoop (regionale ondersteuningsorganisatie voor de eerstelijnszorg) waren de afgelopen jaren nauw betrokken bij projecten ter versterking van de eerstelijns GGZ. Zij houden op genoemd congres een inleiding en willen graag met congresdeelnemers in discussie over de nieuwste ontwikkelingen in de eerstelijns GGZ: wat leveren deze tot nu toe op en voor wie en waar liggen de uitdagingen voor de toekomst? Wil je in één dag op de hoogte raken van alle recente ontwikkelingen in de eerstelijn? Schrijf je dan in voor dit congres. Je doet dat door te surfen naar www.integratedcare.nl en dan door te klikken op nascholing. De organisatie van het congres berust bij het tal van eerstelijns organisaties in Nederland en bij het Julius Centrum.


RIJKE OUDEREN GEZONDER


Ouderen met een hoger inkomen zijn gezonder dan leeftijdgenoten met een laag inkomen. Dat geldt zowel voor hun fysieke als psychische gesteldheid, zo blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de periode van 2004 tot 2006 had van de 50 tot 80-jarigen in de laagste inkomensklasse 18 procent een slechte fysieke gezondheid en 16 procent een slechte psychische gesteldheid. Voor ouderen in de hoogste inkomensklasse waren die percentages respectievelijk 4 en 7. Oudere vrouwen hebben over het algemeen een slechtere gezondheid dan mannen van dezelfde leeftijd. Wil je hierover meer weten? Surf naar www.cbs.nl


ÉÉN ORGANISATIE VOOR GEINTEGREERDE ZORG IS BRON VAN ZORGVERNIEUWING


Sinds Pantein (zie bericht hierboven) één organisatie biedt aan alle vormen van behandeling en zorg binnen de Zorgverzekeringswet en de Awbz, gonst het in het Land van Cuijk van de zorgvernieuwing. Ten eerste zijn er vele bouwactiviteiten. Het Maasziekenhuis begint binnenkort met nieuwbouw, waarin geïntegreerd werken met alle andere sectoren centraal staat. In vrijwel alle veertig dorpen wordt midden in het dorp gebouwd aan kleine voorzieningen. Panteins Bestuursvoorzitter Kessels: In het dorp Landhorst bouwen een verpleeghuisje voor zes personen. Volgens mij is dat een van de kleinste van Nederland. Dat kan alleen in een grote organisatie: regelen dat elk dorp een zorgvoorziening houdt. Daarnaast komen binnen de BV chronische ketenzorg tal van protocollen en werkafspraken tot stand rond diverse groepen chronische zieken zoals mensen met hartfalen, COPD en diabetes. Ook is er één spoedpost gecreëerd uit de SEH van het Maasziekenhuis en de huisartsenpost van het Land van Cuijk Wat ook bij Pantein stroperig verloopt, is de totstandbrenging van één elektronisch patiëntendossier. Dat vereist uniformiteit van registratie voor verschillende professionals, bereidheid om transparant te werken, betrouwbare hardware en software en heel veel managementaandacht. In de Julius Masterclass Disease Management die op 10 december start, komt zorginnovatie binnen zorgketens zoals Pantein uitgebreid aan de orde. Deze Masterclass omvat dertien middagen van 15.00 -1900 uur. Je meldt je aan via www.integratedcare.nl doorklikken op nascholing.


COPD PATIËNTEN EN PROFESSIONALS IN BEWEGING OP 12 DECEMBER


Op verschillende manieren trachten professionals, managers, projectleiders, patiëntenorganisatie en zorgverzekeraars de zorg voor COPD patiënten te verbeteren. Soms gebeurt dat door betere zorgafspraken te maken tussen eerstelijn en tweedelijn. Dan weer moet een elektronisch dossier verbetering van de zorg bieden. Voor de educatie aan COPD patiënten zijn de verwachtingen hoog gespannen. Op 12 november organiseert het Julius Centrum samen met tal van projecten voor COPD ketenzorg een congres over Recente ontwikkelingen in onderzoek,veld en beleid van COPD-ketenzorg. Wij hopen met dit congres de COPD zorg nog meer in een vernieuwende beweging te krijgen. Tijdens het congres vindt uitwisseling plaats over onderzoeksresultaten, ervaringen binnen innovatieve projecten en ervaringen met bestaande voorgenomen beleidsmaatregelen. We brengen jou weer helemaal op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen van de laatste twaalf maanden.

Prof. Jean Bourbeau van het Montreal Chest Institute bespreekt recente wereldwijde ontwikkelingen in zelfmanagement van COPD patiënten. Je kunt je opgeven via www.integratedcare.nl, doorklikken op Nascholing. Daar vind je ook de volledige brochure. Je kunt ook contact opnemen met congres organisator Margriet Hageman op g.m.c.hageman@umcutrecht.nl Dit congres is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van PICASSO / Boehringer Ingelheim / Pfizer. Zij betalen reis- en verblijf van de wereldberoemde prof. Jean Bourbeau.


INNOVATIEVE PATIËNTEN HOUDEN SPIEGEL VOOR OP 7 NOVEMBER


Vele zorginnovaties gebeuren dankzij gedrevenheid van ervaren professionals en enige steun van het management. Maar hoe betrekken die professionals en managers patiënten bij hun innovatie? Lopen ze niet te hard van stapel? Is de innovatie echt wel maatwerk? Want net als het afhangen van een kastdeur hangt het passend maken van een innovatie af van heel veel details. De Zorggroep Almere heft een nieuwe werkvorm bedacht om chronische patiënten te betrekken bij zorginnovaties. Zij houdt spiegelgesprekken in klankbord- en focusgroepen. De groepen leveren vele waardevolle suggesties en geven aan op welke innovaties zij zitten te wachten. Hoe zet je zo'n spiegelgesprek op? Wie nodig je uit? Hoe start je hem op? Huisarts en spiegel-gesprek leider Ineke Mol geeft antwoord op deze vragen op het congres Recente ontwikkelingen in de eerstelijn bij het veld, wetenschap, zorgverzekeraars en politiek dat op 7 november plaatsvindt op de Universiteit Utrecht. Wil je ook spiegelgesprekken houden? Wil je patiënten meer betrekken bij je innovaties? Wil je in één dag op de hoogte raken van alle recente ontwikkelingen in de eerstelijn? Schrijf je dan in voor dit congres. Je doet dat door te surfen naar www.integratedcare.nl en dan door te klikken op nascholing. De organisatie van het congres berust bij het tal van eerstelijns organisaties in Nederland en bij het Julius Centrum.


ÉÉN GEZONDHEIDSORGANISATIE IS MAKKELIJK AANSPREEKPUNT VOOR DERDEN


De aanwezigheid van een gezondheidsorganisatie, te weten Pantein (zie berichten hierboven) in het Land van Cuijk heeft grote betekenis voor andere maatschappelijke sectoren aldaar. Ten eerste hebben de twee ROC's en de middelbare scholen overleg met Pantein over gezamenlijke gezondheidsopleidingen. Het concept vitale regio met nadruk op preventie, sport en beweging heeft in Pantein een goede gesprekspartner en is niet alleen een kind van GGD, onderwijs, sportverenigingen en gemeenten. Het werkgelegenheidsbeleid in dit niet zo rijke gebied van voormalige Peelwerkers krijgt steun van een overleg van Pantein, Kamers van Koophandel, Rabobank en andere maatschappelijke instanties. Ik merk op dat Pantein de grootste werkgever is in het Land van Cuijk. In de Julius Masterclass Disease Management die op 10 december start, komt samenwerking met instanties buiten de gezondheidszorg op een van de middagen aan de orde. Deze Masterclass omvat dertien middagen van 15.00 -1900 uur. Je meldt je aan via www.integratedcare.nl doorklikken op nascholing.


REGERING MOET WEL/NIET EPIC AANKOPEN ALS UNIFORM ELEKTRONISCH PATIËNTENDOSSIER


Laat de Nederlandse regering EPIC aankopen voor de gezondheidszorg en het gebruik ervan dwingend voorschrijven. Zoals de rijksoverheid snelwegen aanlegt, zo moet zij het ook doen met digitale snelwegen. Deze aanbeveling deed een groep van dertig Nederlandse experts na een studiebezoek aan Kaiser Permanente in Colorado onder leiding van ondergetekende. In PH.Nieuwsbrief 316 staan tal van berichten over dit bezoek. De aanbeveling om EPIC aan te kopen leverde een positieve en een negatieve reactie op. Victor Hakkenberg van Gaasbeek
Manager Spoedzorg van het Spaarne Ziekenhuis mailt aan ondergetekende: In het Spaarne zijn wij nu al anderhalf jaar op weg met EPIC. Erg indrukwekkend, dus als jullie een keer hier willen kijken, qua Nederlandse uitwerking, is dat te regelen. UMC Utrecht collega en hoogleraar Loek Leenen heeft geen hoge pet op ban het EPIC. Hij mailt onder meer : Eén van de andere universiteits ziekenhuizen gebruikte het, maar is inmiddels toch met Google in zee gegaan in een poging weer een stap verder te komen. Het is gebaseerd op oude technologie en inflexibel. Daarnaast is het een zogenaamd clinical documentation system en niet meer dan dat De kosten van het leren gebruiken zijn prohibitief, waarbij de software op geen enkele wijze zelflerend is of snel aanpasbaar aan nieuwe werkvormen zoals zorgpaden. De volledige reacties van Victor Hakkenberg van Gaasbeek en Loek Leenen zijn bij ondergetekende beschikbaar. Ik heb ze ingekort. Verder kreeg ik op het advies EPIC aan te kopen vele mondelinge reacties over de rol van de regering. Die kwamen op het volgende neer: De overheid is niet eens in staat om een paspoort te laten drukken, een burger service nummer op tijd in te voeren of een chipkaart voor het openbaar vervoer te regelen. Wou je die het elektronische patiëntendossier toe vertrouwen? Ondergetekende is weer terug bij af. Ik heb een goed functionerend Elektronisch Patiënten Dossier gezien bij Kaiser Permanente in Colorado. Welke PH.Nieuwsbrieflezer heeft wel een goed advies hoe in de Nederlandse gezondheidszorg één EPD te introduceren binnen enkele jaren? Elke professional zou na toestemming van de patiënt dat dossier moeten kunnen gebruiken. En elke patiënt zou in zijn of haar eigen dossier moeten kunnen komen. Reacties graag naar A.J.P.Schrijvers@umcutrecht.nl


VOORTAAN AUTOMATISCH AAN- EN AFMELDEN VOOR DEZE NIEUWSBRIEF


Sinds enkele weken zijn webmaster Dick Hageman en ondergetekende druk in de weer om de verzending van deze PH.Nieuwsbrief te automatiseren. De brief gaat nu naar 4000 lezers. Er komen steeds meer bij. Mijn dochter Merel Schrijvers hield tot nu toe alle aan- en afmeldingen met de hand bij. Dat gaan we nu automatiseren. Voortaan kun jij jezelf aan- of afmelden. Voor aanmelden klik je aan www.integratedcare.nl/Inschrijfformulier/aanmelding_web.htm Opzeggen doe je door de link http://www.integratedcare.nl/Inschrijfformulier/opzeggen_nu.htm aan te klikken. Je afmelding wordt pas effectief zodra we de nieuwe verzendwijze hebben ingevoerd. De afgelopen weken heb je mails ontvangen van webmaster Dick Hageman. Daarin vraagt hij jou om je opnieuw bij ons aan te melden. Als je dat nog niet gedaan hebt, wil je dat dan doen. Anders moet dochter Merel alle oude adressen, handmatig, in het nieuwe systeem overzetten. Het kan zijn dat je in de komen weken een keer een PH.Nieuwsbrief extra ontvangt. Dat is dan om de nieuwe verzending uit te testen. Sorry bij voorbaat voor deze overlast.


VERANTWOORDING


Hierbij ontving je de wekelijkse Nieuwsbrief van de Disciplinegroep Public Health. Wil je meer weten over een bericht? Neem dan contact op via PH.Nieuwsbrief@planet.nl. Wil je delen van de nieuwsbrief verspreiden onder collega's, doe dat. Je collega's kunnen zich ook aanmelden voor rechtstreekse toezending. Je meldt je aan via www.integratedcare.nl/Inschrijfformulier/aanmelding_web.htm en af via http://www.integratedcare.nl/Inschrijfformulier/opzeggen_nu.htm Omdat we nog bezig zijn met de automatisering van de PH.Nieuwsbrief kan het twee weken duren voordat de aan-en afmelding verwerkt is.


De nieuwsbrief is gericht aan een aantal relaties van de Disciplinegroep: collega's binnen en buiten het Julius Centrum, pao- en keuzeblok studenten, gastdocenten, stage-verleners aan co assistenten Sociale Geneeskunde, onderzoeksrelaties, subsidiënten en overigen die geïnteresseerd zijn in Utrechts Volksgezondheids onderwijs en in onderzoek naar zorginnovaties, ketenzorg en transmurale zorg. De Nieuwsbrief verschijnt wekelijks op zondag of maandag. Eerdere edities tref je aan vanaf nr 65 op de internetsite www.integratedcare.nl

Heb je belangstelling voor nieuws over ketenzorg en zorginnovaties in het buitenland? Surf dan naar de website van het international Network of integrated Care: www.intergratedcarenetwork.org Wil je wetenschappelijke artikelen lezen over deze onderwerpen? Lees dan het peer reviewed internettijdschrift International Journal of Integrated Care op www.ijic.org Dit is een gratis tijdschrift, dat online publiceert en is opgenomen in Pubmed. Ook submissions van concept artikelen zijn welkom.
Opsteller van deze nieuwsbrief is:

Guus Schrijvers
Hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de
Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen
en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht
email: a.j.p.schrijvers@umcutrecht.nl
tel: 088 755 9356