Ingezonden persbericht


PERSBERICHT SP GELDERLAND

EENZIJDIGE VOORLICHTING OVER BRUIL

De Gelderse SP heeft kritiek op de wijze waarop de provincie Gelderland de mensen in Arnhem en Westervoort informeert over de omstreden komst van asfaltcentrale Bruil. In een brief worden alleen positieve resultaten van het onderzoek van TNO beschreven. Woensdag wordt in provinciale staten gesproken over het burgerinitiatief over Bruil.

In een brief aan omwonenden van 7 oktober wordt gesteld dat de milieuinformatie volledig is, dat er nagenoeg geen normen worden overschreden en dat de best beschikbare technieken worden gebruikt. Kortom: een duidelijke 'er is niets aan de hand' boodschap die komt vlak voor de behandeling van het burgerinitiatief.

Opmerkelijk is ook dat was afgesproken dat de rapportage pas naar buiten zou komen als deze volledig zou zijn (dus inclusief een onderzoek naar mogelijke gezondheidseffecten). Dat is nu niet gebeurd. Dit is volgens de SP niet in het belang van een rustige en evenwichtige behandeling van het burgerinitiatief.

Wat niet in de provinciebrief staat zo blijkt uit een analyse van milieuorganisaties is het volgende:


1. Er staat niets over de overschrijding van op de normen voor de luchtkwaliteit Pleijroute en de extra bijdrage van Bruil (met name vrachtauto's) daaraan.

Ter toelichting: in het Regionaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit Gelderland staat de Peijroute als hardnekkig knelpunt. Zowel voor NO2 als voor fijn stof blijft de Pleijroute ook na het uitvoeren van de maatregelen uit het programma een knelpunt. Bruil voegt daar respectievelijk 650 vrachtwagens en 100 personenauto's per etmaal aan toe. Dit verkeer komt op de Pleijroute. De invloed hiervan op de overschrijding van de luchtnormen is niet onderzocht.


2. Ook staat in de provinciebrief niets over het feit dat in de vergunningaanvraag de lage geurbronnen (wat niet uit de schoorsteen komt dus), niet zijn meegenomen. Deze bronnen kunnen mogelijk voor pieken in geurbelasting zorgen en dienen volgens de milieuorganisaties verder onderzocht te worden.


3. Verder zwijgt de brief over overschrijding van het Gelders geurbeleid (een van de eisen van de gemeenteraad van Arnhem was voldoen aan dit beleid). Bij de dichtst bij gelegen woongebieden wordt niet voldaan aan de streefwaarde voor wonen (de zogenaamde 3 geureenheden per kubieke meter als 99,99 percentiel). Dit komt overeen met een overschrijding van maximaal 10 uur per jaar. De hoeveelheid geur op leefniveau is berekend op 5 á 6 geureenheden per vierkante meter, twee keer hoger dan de streefwaarde.


4. En ten slotte wordt niet gemeld dat enkele 'best beschikbare technieken' (ook al een eis van de gemeenteraad van Arnhem) niet worden genomen: transportbanden en overstortpunten zijn overkoepelen, minimalisatie storthoogte voor met name fijn materiaal, biowasser/natte wasser, storten vanaf geringe hoogte en het inkapselen van geluidsbronnen.