18 oktober: Première science-theater over Newton


Kinderen ontdekken de wereld volgens Newton

ALKMAAR, 20081015 -- 18 oktober vindt in Theater De Vest in Alkmaar de première plaats van Newton of De Appel die naar de Maan viel. Deze magische theatervoorstelling van Ila van der Pouw gaat over het wonderlijke leven en werk van Isaac Newton, zijn huishoudster, haar kat, zijn bulldog en een giftige pad. Na de première gaat deze science-voorstelling voor kinderen vanaf 6 jaar het land door, als vrije en als schoolvoorstelling. Bij de voorstelling hoort een door Technika 10 Nederland ontwikkelde, gratis downloadbare science-lesmodule en een door Kunstencentrum Triade ontwikkelde serie spelopdrachten.

Isaac Newton is een genie. Niet zomaar hoogbegaafd maar écht geniaal. Hij bedenkt wat licht eigenlijk is, toont aan dat de zwaartekracht bestaat en weet ook de plaats van onze kleine blauwe planeet in het onmetelijke heelal te bepalen. Dan ben je dus een genie. Maar hoe is dat? Als bijna niemand begrijpt wat jij al drie keer bedacht hebt? En hoe is Isaac Newton eigenlijk op al die bijzondere ideeën gekomen? En waarom heeft hij die vervolgens bijna twintig jaar verborgen gehouden? Van der Pouw voert de wetenschapper op met drie poppen. Van jong tot oud. Het publiek volgt Newton in de tijd en ziet dat zijn ontdekkingen in ons dagelijks bestaan nog altijd van groot belang zijn.

Science-lesmateriaal voor bovenbouw basisonderwijs en brugklas
Kun je zelf je zeilboot vooruit blazen?
Werkt een parachute op de maan?
Hoe zwaar weeg je in de ruimte?
Geeft de maan licht?
Technika 10 Nederland, ontwikkelde een lespakket bij deze theatervoorstelling over Newton. Het resultaat is een science-lesmodule, die ingezet kan worden bij de lessen wereldoriëntatie. De lesmodule, geschreven voor de groepen 6 tot en met 8, met uitloop naar de brugklas, geeft een korte introductie op een wetenschappelijke manier van de wereld onderzoeken, die begonnen is met Newton en tegenwoordig door wetenschappers over de hele wereld wordt toegepast. De leerlingen doen proeven en krijgen uitleg rond licht en krachten. De lessen stimuleren kinderen om nieuwsgierig en opmerkzaam te kijken naar hun dagelijkse wereld. Leerkrachten kunnen de werkbladen en bijbehorende leerkrachtenhandleiding kosteloos downloaden van de Technika 10-website: www.technika10.nl/newton

Spelopdrachten voor middenbouw en bovenbouw basisonderwijs en brugklas
Tijdens talloze korte spelopdrachten, geschreven door het Centrum voor Kunsteducatie Triade, worden de ontdekkingen van Newton op een speelse manier benaderd. De leerlingen fantaseren hoe hun kapsels eruit zouden zien, als de zwaartekracht wegvalt. Ze spelen alsof ze hun kleren aantrekken op de planeet Jupiter, waar de zwaartekracht 2,37 keer zo sterk is als op aarde. Ze ervaren dat een scène heel spannend wordt als je speelt met de belichting. Geheel in de geest van Newton, wordt er in de spelopdrachten een groot beroep gedaan op de fantasie. De opdrachten kunnen verweven worden met de lessen in science; op deze manier worden de ontdekkingen van Newton verankerd in het bewustzijn van de leerlingen.

Theatermaakster Ila van der Pouw
Ila van der Pouw verbaast haar publiek al jaren met de schijnbaar moeiteloze wijze waarop zij haar expressieve poppen tot leven laat komen. Bij haar voorstellingen vergeet je dat je naar poppen zit te kijken. In 2008 won de theatermaakster de publieksprijs van het Noord Hollands Dagblad. Uit het juryrapport: 'De zorgvuldige en pakkende manier waarop Ila van der Pouw haar poppen in een magisch verhaal tot leven weet te brengen doet de grens tussen spel en werkelijkheid vervagen.'





Ingezonden persbericht