Vergeten paarden van Roemenië arriveren in Nederland
ROCKANJE, 20081014 -- In de ochtend van 18 oktober zullen zeven Roemeense paarden per veewagen in Nederland in Rockanje arriveren. Alle zeven paarden werden verwaarloosd en mishandeld in hun thuisland. Roemeense dierenliefhebbers hebben de paarden weten te redden van een afschuwelijke dood en contact gezocht met de Nederlandse dierenwelzijnwerkster Nathalie Klinge, die voor de Roemeense stichting SOSDogs actief is. Vier paarden komen uit een voor het publiek gesloten dierentuin in Buhusi in het noordoosten van Roemenië. Voor één paard in deze dierentuin kwam de reddingsactie te laat, ze is door voedselgebrek gestorven.
Door een nauwe samenwerking tussen Roemeense, Engelse en Nederlandse dierenliefhebbers is het lot voor zeven Roemeense paarden vanaf nu gunstig gezind. Zij zullen allen geadopteerd worden door paardenliefhebbers in Nederland.
Mede door Europese wetgeving is het welzijn van Roemeense paarden ernstig in het geding. Het is in Roemenië nu verboden om met paard en wagen op hoofdwegen te rijden. Veel arme Romagezinnen in Roemenië hebben geen auto, maar paard en wagen. Paarden worden op grote schaal gedumpt. Men vindt zwervende veulens in drukke straten. Paarden worden aangereden en aan hun lot overgelaten.
Europese wetgeving zorgt er tevens voor dat Roemeense dierentuinen gedwongen worden te sluiten. Dierentuindirecteuren sluiten de poorten en laten de dieren aan hun lot over. Leeuwen worden soms in leven gehouden met salamiworsten waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is. Dieren die sterven worden gevoerd aan de nog levende achterblijvers. Een Roemeense dierentuindirecteur bood onlangs een undercover journalist van het Roemeense televisieprogramma Observator van de zender Antena 1, jaguarhuiden te koop aan voor 5000 Euro. De directeur versprak zich waardoor duidelijk werd, dat hij de jaguars had gedood.
In de dierentuin in Buhusi worden de dieren die nog in leven zijn: drie leeuwen en vier dingo's, in leven gehouden met geld dat door een Nederlands echtpaar is gedoneerd. De Roemeense accountant Alina koopt met dit geld vlees bij de plaatselijke slager. Voor en na haar werk begeeft ze zich naar de dierentuin om de leeuwen en dingo's te voeren. De directeur van de dierentuin weigert simpelweg de dieren te voeren. Tot vorige week zaten hier ook nog honden en katten opgesloten in kooien, maar deze zijn inmiddels gered door samenwerking van de Engelse organisatie Bornfree Foundation, de Amerikaanse organisatie The Lion's Roar en de Roemeense organisatie SOSDogs. De honden en katten zijn inmiddels bij hun adoptiegezinnen in Engeland gearriveerd.
De Nederlandse Stichting AAP heeft toegezegd te willen helpen met de herplaatsing van de vier dingo's, maar de dieren zijn op een wachtlijst terechtgekomen. Één van de leeuwen, Bella, met staar, zal hopelijk in Roemenië aan haar oog geopereerd worden, waarna ze naar een leeuwenopvang in Zuid-Afrika kan worden gebracht. Deze kostbare operatie en de reis worden gesponsord door de Bornfree Foundation en The Lion's Roar.
Voor de overige twee leeuwen ziet de toekomst er somber uit. Een dierenarts heeft onlangs verklaard, dat de leeuwen door hun jarenlange opsluiting in een te klein onderkomen min of meer verlamd zijn geraakt, door het ontbreken van spiermassa. Jarenlang is geprobeerd hulp te krijgen van dierentuinen in West-Europa en diverse dierentuinorganisaties in de rest van de wereld. Honderden brieven en e-mails zijn er verstuurd, maar hulp voor deze leeuwen en dingo's is tot nu toe uitgebleven.
Ook een andere Roemeense dierentuin heeft haar poorten onlangs moeten sluiten. In deze dierentuin in de stad Oradea aan de Hongaarse grens bevinden zich maar liefst zestien leeuwen waarvan vijf welpen. Leeuwen en leeuwinnen zitten bij elkaar in veel te kleine kooien. Veel leeuwinnen zijn inmiddels weer zwanger. Capabele Roemeense dierenartsen om de leeuwen onvruchtbaar te maken zijn niet beschikbaar.
Buitenlandse dierenartsen en dierentuinen zijn niet bereid te helpen. In diezelfde dierentuin bevindt zich een twintigtal grijze wolven. Beide geslachten leven met elkaar in een veel te klein onderkomen. Vijf beren leven in hokken van beton van hooguit vier bij vier meter. De aapjes zitten allen solitair opgesloten, enkelen hebben schurft en hebben de moed duidelijk al lang opgegeven. Voor de vijf leeuwenwelpen is ook een opvangplek in Zuid-Afrika gevonden. De Engelsman Robert Smith, oprichter van SOSDogs, zal deze kostbare reis financieren. Echter de Roemeense bureaucratie en corruptie maken de herplaatsing op alle fronten onmogelijk.
Door het overschot aan leeuwen in de Roemeense dierentuinen kwam het tot voor kort regelmatig voor dat welpen werden verkocht aan particulieren. Zo kon het dat een leeuwin in een kooi van negen vierkante meter als attractie diende bij een restaurant in Oradea. Zo kan het dat er een leeuw nog altijd gevangen zit in een betonnen bak onder de grond op een verlaten fabrieksterrein in de provincie Bihor. De eigenaar voedt de leeuw, maar weigert afstand van hem te doen. De burgemeester heeft hem in het verleden toestemming gegeven om de leeuw op deze manier te houden.
Roemenië telt ongeveer veertig officiële dierentuinen die geen van allen voldoen aan de eisen die de EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) stelt aan haar leden noch aan de wettelijke eisen opgesteld door de Europese Unie (1999/22/EC).
Tientallen brieven aan Roemeense ministeries en leden van het Europees Parlement hebben tot nu toe geen enkel resultaat gehad. Een lid van het Europees Parlement schreef, dat financiële steun aan gesloten Roemeense dierentuinen gezien wordt als beloning voor mismanagement.
De makers van de wetten hebben de gevolgen over het hoofd gezien. Door niet volledig op de uitvoering toe te zien verhongeren nu meer dierentuindieren binnen de grenzen van de Europese Unie dan voorheen.