NBKS presenteert 'Schatten van Brabant' op de Dutch Design Week
Kunst in de Brabantse natuur
BREDA, 20081014 -- Het Brabantse landschap is, zoals in bijna heel Nederland, door mensenhanden vormgegeven. Soms lijkt het of er weinig aan ontworpen is, soms is de hand van een landschapsarchitect of stedenbouwer duidelijk aanwezig. Sinds een aantal jaren worden ook andere vakdisciplines, zoals bijvoorbeeld beeldende kunst en vormgeving, betrokken bij ontwerpvragen in de openbare ruimte. De provincie Noord-Brabant stimuleert deze inbreng van harte en daarom heeft de Noord-Brabantse Kunst Stichting (NBKS, de provinciale steuninstelling voor hedendaagse beeldende kunst) projecten geïnitieerd waarbij innovatieve vormgeving van de openbare ruimte centraal staat. In het kader van `Schatten van Brabant' presenteert de NBKS van 18 t/m 26 oktober tijdens de Dutch Design Week (DDW) enkele afgeronde en lopende projecten in het kader van vormgeving van het landschap.
Speciaal hiervoor is door vormgever Rob van Hoesel in samenwerking met buro TIESENCOO het Landshape paviljoen ontworpen. In het paviljoen, grotendeels vervaardigd uit natuurlijke materialen, neemt de bezoeker deel aan het proces van het onthullen van het landschap.
De vier projecten
Met de ontwikkeling van natuurgebied De Noordwaard in de Brabantse Biesbosch is een uitgelezen kans ontstaan om kunst te integreren in het landschap. Met het project Zicht op De Noordwaard werd een kunstproject in een nieuw natuurgebied gecreëerd. Vier kunstenaars kregen de gelegenheid om kunstwerken te realiseren die ieder op geheel eigen wijze vertellen over de geschiedenis en ontwikkeling van het land.
Ter hoogte van Werkendam ligt Fort Altena, een fort dat doorsneden wordt door de rijksweg A27. Het fort is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en eigendom van Stichting Het Brabants Landschap. Rijkswaterstaat heeft plannen voor de verbreding van de A27. Hoe gaan we om met dit interessante knooppunt? Met de ontwerpopgave Fort Altena en de A27 is aan 10 ontwerpers gevraagd een toekomstvisie en daarmee inspirerende ideeën en schetsen voor het fort en de weg te ontwikkelen. Een belangrijk cultuurhistorisch monument wordt op deze wijze in ere hersteld.
Boswachterij Dorst is een bos van ongeveer 1.000 hectare dat ligt tussen Breda, Oosterhout en Tilburg. In de buitenste rand van het gebied, waar stad en natuur in elkaar overgaan, zijn met het project De Follies van Dorst inmiddels vijf follies gerealiseerd die door kunstenaars en/of architecten zijn ontworpen. Zo is er een follie in de vorm van een stal ontworpen die als schuilplek kan dienen voor Schotse Hooglanders en Hollandse geiten, die het gebied begrazen.
In 2006 is de A50 tussen Oss en Eindhoven in gebruik genomen, een nieuwe weg in een oud landschap. Momenteel is er tijdens een autotocht weinig te zien van de identiteit van de streek, die op het gebied van natuur, cultuur en historie veel te bieden heeft. Het grootschalige kunstproject Kunst aan de A50 wil de relatie met de weg en zijn omgeving weer optimaliseren. Kunstenaars en vormgevers zijn uitgenodigd om door middel van bijzondere ingrepen in de openbare ruimte de rijke cultuurhistorie zichtbaar te maken.
De realisatie van het Landshape paviljoen is tot stand gekomen in samenwerking met de Provincie
Noord-Brabant en dankzij een financiële bijdrage van Schatten van Brabant, het culturele programma waarbij cultuurhistorie en hedendaagse cultuur elkaar ontmoeten.
De Dutch Design Week 2008 wordt gehouden van zaterdag 18 oktober tot en met zondag 26 oktober.
Het Landshape paviljoen is te bezoeken van 12.00 tot 18.00/21.00 uur op locatie Strijp-S, Beukenlaan 1051 te Eindhoven / Klokgebouw, hal 3. Meer informatie op www.ddw.nl.
Meer informatie is te verkrijgen via de NBKS, www.nbks.nl
Ingezonden persbericht