Zaterdag 18 oktober Geschiedenis Live: Trots op 'ons' Verleden?

19/09/2008 10:45

Anno

Op zaterdag 18 oktober 2008 organiseren NRC Handelsblad, Andere Tijden en Anno voor de vijfde keer GeschiedenisLive! Deze editie vindt plaats tijdens de Nacht van de Geschiedenis 2008 in Grand Hotel Krasnapolsky te Amsterdam.

Geschiedenis en de Nationale identiteit

Politici hebben in de afgelopen jaren verband gelegd tussen het gebrek aan historisch besef in Nederland, en het veronderstelde verschralen van de Nederlandse normen, waarden of zelfs de Nederlandse identiteit. Een kwestie die ondertussen tot alle media is doorgedrongen, en die steeds

terugkomt: of het nou gaat om het weigeren van een uitgestoken hand, om de angst dat het Sinterklaasfeest verdreven wordt of om de folklore rond Prinsjesdag.

Maar kun je geschiedenis eigenlijk wel inzetten om burgerschap of zelfs nationale eenheid te kweken? En zo ja, leidt dit in het uiterste geval tot een nieuw nationalisme? En wie bepaalt wat we ons moeten herinneren?

Over deze actuele kwesties gaat het in het GeschiedenisLive!-debat 'Trots op 'ons' verleden?'

De presentatie van Geschiedenis Live! is in handen van Matthijs van Nieuwkerk.

Het debat wordt gevoerd door:

Marjan Schwegman directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogs Documentatie. Schwegman is deskundige op het gebied van nationalisme en natievorming. Ze promoveerde in 1989 aan de Universiteit van Amsterdam. Het NIOD is bepalend voor ons beeld van het oorlogsverleden.

Jan Marijnissen was tot juni 2008 fractievoorzitter van de SP en een groot voorvechter van het Nationaal Historisch Museum dat momenteel gerealiseerd wordt. Marijnissen zet zich al jaren in voor meer historisch besef. In 2006 schreef hij: "Kennis van en inzicht in de gedeelde waarden en normen zijn niet los te zien van de geschiedenis die ons heeft voortgebracht."

Historicus Krijn Thijs promoveerde in 2006. In zijn proefschrift analyseert hij hoe drie verschillende politieke regimes (de nazi's, het communistische Oost Berlijn en het kapitalistische West-Berlijn) de stadsgeschiedenis van Berlijn hebben gebruikt om hun eigen ideologie, normen en waarden aan de bevolking over te brengen.

Thijs is verbonden aan de Universiteit Leiden en het Duitsland Instituut.

Er zullen verschillende fragmenten vertoond worden die voortborduren op de Andere Tijden uitzending "Op zoek naar Nederland - klederdracht en klompen ter versterking van de eenheid van de natie." van donderdag 9 oktober 2008 om 21:25 uur op Nederland 2. Vrijdag 17 oktober zal in NRC Handelsblad een artikel over het onderwerp van het debat verschijnen.

Datum: zaterdag 18 oktober 2008

Aanvang: zaal open 19.15 uur (aanvang debat: 20.30 uur)

Locatie: Hotel Krasnapolsky, Dam 9, in Amsterdam

Entree: 19,50 euro

Kaarten kunnen besteld worden via www.ticketmaster.nl en de lezersactie in NRC Handelsblad.





http://www.geschiedenislive.nl