Gemeente Lochem


Burgers meer en eerder betrekken bij beleid en uitvoering

Burgemeester Spekreijse over nieuw beleid van gemeente

'Burgers meer en eerder betrekken bij beleid en uitvoering'

Inwoners van Lochem krijgen de komende jaren nóg meer gelegenheden om mee te praten en mee te beslissen over het gemeentelijk beleid en de uitvoering daarvan. "Dat betekent aan de ene kant dat onze medewerkers nog meer gaan luisteren naar de inwoners en hen meer en eerder betrekken bij beleid en de uitvoering daarvan. Daarvoor gaan we onder andere de relatie met de dorpsraden verder verbeteren. Aan de andere kant willen we ook stimuleren dat inwoners zelf meer verantwoordelijkheid nemen voor hun woon- en leefomgeving. Alleen dan kunnen we echt wat voor elkaar betekenen," meent burgemeester Frans Spekreijse.

Nu al hebben inwoners tal van mogelijkheden om op de hoogte te komen van wat in de \gemeente speelt en daarover mee te praten en te adviseren. De gemeentelijke website, de gemeentepagina's in Extra Nieuws, voorlichtingsbijeenkomsten, inspraakavonden, rondetafelgesprekken met de gemeenteraad, noem maar op. "Een simpel telefoontje of e-mailtje naar mij, een wethouder of een ambtenaar is al voldoende om iets onder onze aandacht te brengen," zegt Spekreijse. "We zijn een zeer laagdrempelige gemeente. Vanmorgen nog belde iemand over een initiatief. Ik heb de wethouder gebeld wat deze ervan vond en volgende week praten we er al over in het college. Zo eenvoudig kan het werken."

Intensiever
Toch gaan deze vormen van deelnemen aan het beleid en de uitvoering daarvan de gemeente nog niet ver genoeg. Daarom stelde de gemeenteraad 6 oktober de zogeheten 'nota burgerparticipatie' vast. "De kern is dat we als gemeente nu structureel aandacht gaan besteden aan het betrekken van de burgers. En een deel van wat we doen gaan we nog intensiever doen, zoals het overleg met de dorpsraden. Ook geven we de wijkaanpak een nieuwe impuls en gaan we die verbreden naar de hele gemeente."

In de nota staat verder dat de gemeente open wil staan voor de wensen van haar inwoners. "We onderzoeken daarom ook hoe we de website kunnen gebruiken om bijvoorbeeld via panels, peilingen en enquêtes en dergelijke inwoners meer te betrekken bij wat er in hun omgeving speelt. Het zal niet worden: 'U vraagt, wij draaien', want als gemeente dienen we het algemeen belang. Maar we zeggen wel: 'We horen graag wat u van iets vindt en hoe we dingen samen kunnen aanpakken'. Dat samenspel willen we geleidelijk aan steeds verder verbeteren," legt de burgemeester uit. "Wij willen niet meer zeggen 'dat nemen we mee', maar juist 'wat kunnen we voor elkaar betekenen'."

Positieve houding
Spekreijse verwacht van inwoners een positieve en opbouwende houding. "We moeten allemaal ons best doen. Als ik van mensen hoor dat ze de gemeente ontoegankelijk vinden of wij hun mening niet horen, dan kan ik dat niet helemaal plaatsen. Zoals geschetst zijn er talloze manieren om na te gaan wat er in Lochem speelt en om je mening daarover kenbaar te maken. Natuurlijk gaat er in de communicatie tussen inwoners en gemeente best eens wat mis. We hebben als gemeente dagelijks een paar honderd contacten met inwoners, bedrijven, instellingen et cetera. Soms wordt iemand niet teruggebeld of krijgt iemand geen schriftelijk antwoord. We doen er alles aan om dat te voorkomen. En soms kan iemand zijn zin niet krijgen, bijvoorbeeld als iets tegen het algemeen belang indruist. Dat is soms niet anders."