Zembla (NPS/VARA)

Maandag 17 oktober, 21.10 uur op Ned 3

'TBS'ER ZOEKT VROUW'

Vanwege gemaakte afspraken is de uitzending niet terug te zien.

Mannen met TBS proberen vanuit de gevangenis op allerlei manieren een partner te vinden. Ze zoeken niet alleen liefde, ze hopen ook dat ze door een relatie eerder vrij kunnen komen. Zembla sprak TBS'er en hun vrouwen. Willem S. ontsnapte in juni uit een TBS-kliniek. Tijdens zijn vlucht vermoordde hij een 73-jarige Amsterdammer. Willem S. bleek een vrouw te hebben. Hij leerde haar kennen terwijl hij in kliniek Veldzicht zat. Hoe kan dat eigenlijk, vanuit de beslotenheid van een TBS-kliniek een nieuwe relatie beginnen? Wat bezielt deze vrouwen? En zoeken de TBS-ers alleen liefde of hebben ze een verborgen agenda? In de aflevering van Zembla `TBS-er zoekt vrouw' wordt duidelijk dat de vrouw van Willem S. niet uniek is. Veel TBS-ers proberen vanuit de kliniek een partner te vinden. Vier vrouwen praten in `Zembla' openhartig over hun relatie.

Hun mannen zitten niet voor niets in een TBS-kliniek. Ze hebben een verleden als moordenaar of zedendelinquent. Het hebben van een vrouw maakt voor de TBS-ers dingen mogelijk die anders onhaalbaar zouden zijn. Geert, die TBS heeft voor doodslag, zegt dat hij zonder zijn vrouw waarschijnlijk op de long-stay-afdeling zat. Maar hij heeft nu proefverlof en woont bij haar in huis.

Op hun beurt hebben de vrouwen van TBS-ers een zware verantwoordelijkheid. Geert vertelt hoe degenen die op hem moesten letten terwijl hij op proefverlof was, de reclassering en de kliniek, niet doorhadden dat hij weer was begonnen met drinken. Zijn vrouw Trude had het wel door en besloot uiteindelijk de kliniek in te lichten. Daardoor kwam Geert weer vast te zitten. Maar wat als Trude hem niet had verraden, was hij dan nog ernstiger de fout ingegaan? Inmiddels woont Geert opnieuw bij Trude.

Ook bij het jonge stel Joop en Kim heeft de vrouw een zware last op zich genomen. Joop zit al tien jaar in een TBS-kliniek en recidiveerde eerder. Hij mag buiten de kliniek werken, sporten en naar de bioscoop. Niet met een begeleider van de kliniek maar met zijn vriendin Kim als zijn officiele begeleider.

In de jaren tachtig ontstaat in Groningen grote onrust als de 9-jarige Digna van der Roest verdwijnt. Met man en macht wordt een jaar lang naar het meisje gezocht. Na een jaar worden Ton P. en zijn vrouw opgepakt. Zij hebben het meisje ontvoerd, misbruikt en omgebracht en worden veroordeeld tot lange straffen met TBS. Tot voor kort zat deze Ton P. in de laatste fase van zijn resocialisatie. Op de sociale werkplaats leert hij de dertig jaar jongere Daphne kennen. Ze krijgen een relatie.

Terwijl iedereen - kliniek, reclassering, directie sociale werkplaats
- weet heeft van deze relatie tussen Ton P. en de kwetsbare Daphne, wordt nauwelijks gecontroleerd of de risico's aanvaardbaar zijn. Daphne wordt zelfs gezien als `de enige die hem echt kan tegenhouden om de fout in te gaan'. Afgelopen juni gaat het mis. Inmiddels wacht Ton P. weer op eeen plaats in de TBS-kliniek.

Het boekje van de ex-TBS'er Wim Olijve dat in de documentaire langskomt, Tussen Waan en Werkelijkheid getiteld, is niet in de boekhandel te koop. Informatie over hoe het wel te verkrijgen is, vindt u op www.gopher.nl.

Samenstelling en regie: Hetty Nietsch
Research: Esther Reijnen
Eindredactie: Kees Driehuis