FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)
MEDEDELING VAN HET FAVV
FAVV : bestrijdingsmiddelen in groenten en fruit : toelichting
16/10/2008
Het Voedselagentschap is verbaasd over de strekking van de informatie die op 16 oktober
2008 door bepaalde persorganen werd gepubliceerd en waarin wordt gewezen op de
aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen in groenten en fruit in ons land. Die informatie lijkt
uiteraard niet geheel los te staan van de aanstaande herziening van de regelgeving
dienaangaande door het Europees Parlement.
Het is zeker zo dat bij de huidige massaproductietechnieken die moeten worden toegepast
om te voorzien in de noden van een toenemend aantal mensen bestrijdingsmiddelen moeten
worden ingezet.
De lijst van toegestane producten werd streng geëvalueerd en de producten die thans
beschikbaar zijn hebben hun deugdelijkheid bewezen. De EFSA ( Europese Autoriteit voor
Voedselveiligheid) erkent de onschadelijkheid ervan op wetenschappelijke gronden.
De opgelegde residunormen (MRL) houden rekening met de wijze waarop de producten
worden gebruikt : vergunning, dosissen, tijdstip van toediening, wachttijd voor de oogst, ...
Het is dan ook duidelijk dat die MRL niet mogen worden verward met toxicologische normen.
Die liggen aanzienlijk hoger. Er dient hier te worden aangestipt dat een lichte overschrijding
van de MRL niet betekent dat er een risico is voor de consument.
Ter informatie kan worden vermeld dat het FAVV in 2007 ongeveer 2000 monsters nam van
fruit, groenten, granen, aardappelen en verwerkte producten van plantaardige oorsprong. Die
monsters werden onderzocht op de aanwezigheid van 350 verschillende
bestrijdingsmiddelen. Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar levensmiddelen die veel
worden geconsumeerd en levensmiddelen die vroeger al problemen opleverden.
Het activiteitenverslag 2007 van het Voedselagentschap (www.favv.be) maakt melding van
niet meer dan 7 % non-conformiteiten.
In 2007 werden bij 5,8 % van de groenten en fruit in België non-conformiteiten vastgesteld in
verband met residuen, tegenover 6,4 % van de uit andere landen van de EU afkomstige
producten.
Het FAVV verwijst in dit verband naar advies (...) van het Wetenschappelijk Comité
(www.favv.be => wetenschappelijk comité => publicaties => advies 31-2007) dat als besluit
stelt dat het eten van zelfs grote hoeveelheden in ons land verkochte groenten en fruit
helemaal geen gevaar voor residuen inhoudt.
contactpersoon voor de Nederlandstalige pers : Pascal Houbaert 0475 206673
contactpersoon voor de Franstalige pers : Pierre Cassart 0477 69 35 65
F.A.V.V. A.F.S.C.A.
Food Safety Center - Kruidtuinlaan 55 Food Safety Center Bvd. du Jardin botanique
1000 Brussel 1000 Bruxelles
Tel. 02-211 82 11 Tel. 02-211 82
Meldpunt voor de consumenten: Point de contact pour les consommateurs :
Tel. 0800 13550 Tel. 0800 13550
Fax 0800 24 177 Fax 0800 24 177
http://www.favv.be http://www.afsca.be