Voedingcentrum
Op weg naar een minder gezouten tijdperk
We krijgen onbewust veel meer zout binnen dan goed voor ons is. Dit
komt grotendeels door het hoge zoutgehalte in industrieel bereide of
bewerkte voedingsmiddelen, zoals pizza, brood of pastasaus. De Voedsel
en Waren Autoriteit (VWA) heeft onlangs in kaart gebracht wat de
zoutgehaltes zijn van diverse voedingsmiddelen over de periode 2004
tot en met 2007. Zo blijkt de ene soep vijfmaal zoveel zout te
bevatten dan de andere soep. Het is daarom belangrijk dat je producten
op basis van hun zoutgehalte met elkaar vergelijkt.
Van te veel keukenzout (natrium) krijg je een hoge bloeddruk. Het
risico op hart- en vaatziekten is dan groter. De Gezondheidsraad
adviseert maximaal 6 gram zout per dag. Wij krijgen gemiddeld 9 gram
binnen, waarvan 25% uit het zoutvaatje komt. De rest zit al in ons
eten en drinken. In de nieuwe Voedingsnota staat dat fabrikanten het
zoutgehalte met 30% moeten verlagen, zodat we minder zout
binnenkrijgen en wennen aan een minder zoute smaak. Het doel is dat we
in 2011 niet meer dan 6 gram zout per dag binnenkrijgen.
Er zijn verschillende soorten zouten, waarvan keukenzout de bekendste
en meest gebruikte is. Eén gram keukenzout bevat 400 mg natrium. Een
tekort aan natrium komt eigenlijk niet voor, omdat er meer dan genoeg
zout in ons voedsel zit. Waar onze aandacht naar uit moet gaan is:
minder zout eten!
Let op âverborgenâ zout, dus lees het etiket
Het rapport van het VWA laat zien dat er grote verschillen zijn in het
zoutgehalte tussen bijvoorbeeld soepen of een fastfoodmaaltijd en een
kant-en-klaarmaaltijd uit de supermarkt. Lees daarom de etiketten en
vergelijk het zoutgehalte. Op de verpakking staat zout vermeld als
natrium. Wees in dat geval alert, want 1 gram natrium = 2,5 gram
keukenzout. Zo kom je er snel achter dat kant-en-klaarmaaltijden,
vleeswaren, sauzen en chips veel zout bevatten. Maar ook in
zilveruitjes en tapenade zit veel zout.
Laat het zoutvaatje zoveel mogelijk staan
Probeer in plaats van zout andere smaakmakers zoals verse kruiden en
knoflook. Pas op met zoute smaakmakers, zoals bouillonblokjes, maggi,
ketjap en kruidenzout. Zeezout is ook niet âbeterâ dan keukenzout.
Maak gebruik van de keuzetabel
Kies vaker producten uit de categorie âbij voorkeurâ of âmiddenwegâ,
want voor deze indeling let het Voedingscentrum onder meer op het
zoutgehalte. Lees meerâ¦
Zie ook
* Zout (natrium) en kalium
* Minder zout
* Hart- en vaatziekten
* Rapport VWA âZoutgehalte van diverse levensmiddelen op de
Nederlands markt (2004-2007)â (zie onderaan)