Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Advies: wissel ervaringen uit

Zorgzwaartebekostiging

Advies: wissel ervaringen uit

Nieuwsbericht, 16 oktober 2008

Zijn we eigenlijk wel voorbereid op de invoering van zorgzwaartebekostiging? Zorgaanbieders die daaraan twijfelden, konden deze zomer gebruikmaken van ZZP-support: op maat gesneden advies bij de invoering van zorgzwaartepakketten (ZZP's) in de bedrijfsvoering. Enkele feiten en cijfers op een rij.

Neutrale adviseurs van PricewaterhouseCoopers, BMC en Hoeksma, Homans & Menting organisatieadviseurs bezochten in totaal 179 zorgaanbieders. Samen vertegenwoordigden deze instellingen 247 verschillende NZa-nummers, wat een deelname van ruim 25% betekent.

De zorgaanbieders

De zorgaanbieders die zich voor ZZP-support aanmeldden, bevonden zich nog grotendeels in de voorbereidende fase. De support werd dan ook positief ervaren. Slechts op enkele gebieden was al sprake van implementatie van zorgzwaartebekostiging: het formuleren van een visie op ZZP's, het opzetten van een projectmatige aanpak, en de externe verantwoording van ZZP's. Van de deelnemende zorgaanbieders voelt 60% zich nu voldoende toegerust om zorgzwaartebekostiging op 1 januari 2009 in te voeren. De resterende 40% denkt gedeeltelijk toegerust te zijn.

De adviseurs

Ook de adviseurs waren positief over de supportbezoeken. Zij verwachten dat 45% van de bezochte zorgaanbieders op 1 januari 2009 klaar is voor zorgzwaartebekostiging. Eveneens 45% zal er gedeeltelijk klaar voor zijn en 10% zal het waarschijnlijk niet op tijd redden. Bij slechts 12% van de deelnemende zorgaanbieders ervoeren zij een (gematigd) negatieve houding ten opzichte van zorgzwaartebekostiging.

Tips

Struikelblok voor de zorginstellingen is vooral een gebrek aan duidelijkheid. Bijvoorbeeld over de definitieve tarieven, de dagbesteding, bijzondere doelgroepen, toeslagen en sectorvreemde ZZP's. Om de implementatie van de ZZP's te bevorderen moet hier aandacht aan worden besteed. Daarnaast geven de adviseurs aan dat het goed is de werkwijze van zorgkantoren te uniformeren en de kwaliteit van de indicatiestelling met ZZP's te verbeteren. Ook raden zij aan ervaringen en best practices uit te wisselen en, last but not least, de invoering van zorgzwaartebekostiging niet uit te stellen!

Verwante informatie