Wereldwijd 'Water Footprint Network' voor duurzaam watergebruik

16/10/2008 10:55

Universiteit Twente

Samen met zes wereldwijde partners waaronder het Wereld Natuur Fonds en UNESCO, richt de Universiteit Twente op 16 oktober het Water Footprint Network op. De 'water footprint', ontwikkeld door UT-hoogleraar Arjen Hoekstra, maakt inzichtelijk welk beroep burgers, bedrijven en landen doen op het schaarse water. Het nieuwe netwerk streeft naar een duurzamer en evenwichtiger waterverbruik.

De water footprint is een maat voor de hoeveelheid water die een burger, bedrijf of land per jaar nodig heeft. Daarbij wordt ingecalculeerd hoeveel water nodig is om producten te realiseren: grondwater, oppervlaktewater en ook regenwater. Zo is voor een kopje koffie gemiddeld 140 liter water nodig, voor een katoenen overhemd 2.700 liter, voor een kilo rundvlees 16.000 liter. Tellen we dit op voor de hele wereld, dan komen we uit op een water footprint van 7.500 miljard kubieke meter per jaar. Dat is per wereldburger 1.250 kubieke meter per jaar. Een Amerikaanse burger verbruikt gemiddeld echter twee keer zoveel; een Chinees of Indiër echter weer veel minder. In Nederland is slechts 20% van onze water footprint Nederlands water, de rest buitenlands: daarmee geeft de water footprint ook de geografische spreiding weer: waar ter wereld verbruiken wij het meeste water? Het concept is bedacht door prof. Arjen Hoekstra, die aan de UT het Twente Water Centre coördineert en ook wetenschappelijk directeur is van het nieuwe Water Footprint Network: "Veel landen produceren hun waterintensieve producten niet zelf. Dit legt een druk op de exporterende landen, waar het juist vaak ontbreekt aan verstandig waterbeheer. De water footprint helpt niet alleen regeringen bij het beter verdelen van de resources, ook bedrijven en publieke organisaties kunnen daarmee hun verantwoordelijkheid nemen."

Bij die bewustwording wil het nieuwe Water Footprint Network helpen, met standaarden en toegankelijke 'tools'. "Een unieke kans voor overheden en bedrijven om de water footprint methodologie toe te passen, om vervolgens de risico's van waterschaarste en de invloed op de economie, de maatschappij en de natuur te verkleinen", aldus Derk Kuiper, belast met de dagelijkse bedrijfsvoering van het Netwerk. Het Water Footprint Network staat binnenkort open voor alle relevante stakeholders: universiteiten en onderzoekscentra, overheidsorganisaties, NGO's, bedrijven en VN-organisaties.

In het Water Footprint Network werken samen: de Universiteit Twente, het Wereld Natuur Fonds, UNESCO-IHE Institute for Water Education, de Water Neutral Foundation, de World Business Council on Sustainable Development, de International Finance Corporation (onderdeel van de Wereldbank groep) en het Nederlandse Water Partnership. In december 2008 volgt de publieke lancering van het netwerk.

Meer informatie op de website van het Water Footprint Network: www.waterfootprint.org





http://www.waterfootprint.org




Universiteit Twente