Hoeveelheid zout in vergelijkbare producten kan sterk verschillen
16 oktober 2008 - nieuwsbericht
De éne soep kan vijfmaal zoveel zout bevatten als de andere soep. Ook
zijn er grote verschillen tussen verschillende productgroepen. De
gemiddelde hoeveelheid zout in bijvoorbeeld fastfoodmaaltijden is veel
hoger dan die in de kant-en-klaarmenu's uit supermarkten. Dit blijkt
onder andere uit het inventariserend onderzoek van de Voedsel en Waren
Autoriteit (VWA) naar de zoutgehaltes van diverse levensmiddelen. De
onderzoeksgegevens gaan over de periode 2004 tot en met 2007.
Zowel de overheid als de levensmiddelenindustrie streven naar minder
zoutgebruik door de consument. Zout speelt een positieve rol bij
bepaalde lichaamsfuncties. Een te hoge zoutconsumptie is echter
schadelijk voor de gezondheid. Momenteel is de gemiddelde
zoutconsumptie in Nederland hoog. De zoutinname komt voor ongeveer 75%
uit bedrijfsmatig bereide levensmiddelen en buitenshuisgebruik. Een
doelstelling van de overheid is daarom het zoutgehalte in
bedrijfsmatig bereide levensmiddelen geleidelijk te verlagen met 20
tot 30%. Het bedrijfsleven speelt hierop in met behulp van zijn
Taskforce Zout in Levensmiddelen.
Om inzicht te krijgen in het zoutgehalte van het huidige productaanbod
heeft de VWA een inventariserend onderzoek uitgevoerd over de jaren
2004 tot en met 2007. Opmerkelijk is dat er grote verschillen zijn in
zoutgehaltes tussen en binnen de onderzochte productgroepen. Het
onderzoek geeft ook een beeld van de zoutinname omgerekend naar
portiegrootte.
Inmiddels zijn er al bedrijven gestart met de verlaging van de
hoeveelheid zout. Daardoor kunnen de zoutgehaltes van sommige
producten reeds lager zijn dan dit onderzoek vermeldt. De VWA blijft
de komende jaren de zoutgehaltes monitoren.
Ter informatie:
* VWA onderzoek zout (NaCI)-gehalte van diverse levensmiddelen op de
Nederlandse markt (2004-2007)
* Nota voeding en gezondheid (Zie bladzijde 46 en 47)
Voedsel en Waren Autoriteit