Gemeente Waalwijk Kapitaallasten bepalen begroting 2009

Lasten voor inwoners stijgen minimaal

Het college van Waalwijk heeft onlangs de conceptbegroting 2009 aan de raad overhandigd. Op 28 oktober aanstaande worden in een gecombineerde clustervergadering de conceptbegroting en de voorstellen over onder andere de tarieven en gemeentelijke lasten voor burgers behandeld. Op donderdag 6 november 2008 houdt de raad zijn algemene beschouwingen bij de begroting en stelt hem al dan niet in gewijzigde vorm vast. De begroting 2009 is samengesteld op basis van het collegeprogramma Aanpakken en oplossen plus de uitgangspunten en kaders die de raad het college heeft meegegeven.

Wethouder Jan van Groos (Financiën): Het was niet makkelijk om tot een sluitende begroting te komen, maar dat wisten we al op voorhand. Er is en wordt veel in Waalwijk geïnvesteerd. En het was bekend dat we met enkele extra uitgaven te maken zouden krijgen.

Waalwijk investeert in de leefbaarheid
De wethouder Financiën van de gemeente Waalwijk geeft enkele voorbeelden van investeringen in de leefbaarheid zoals die in de begroting 2009 zijn opgenomen. We werken hard aan het verhogen van de leefbaarheid in de gemeente Waalwijk via de Wijk- en Dorpontwikkelingsplannen (al kunnen we uit kosten- en efficiencyoverwegingen niet alles tegelijk doen). Daarbij verbeteren we ons armoedebeleid met producten als de PasWijzer, waardoor ook minder bedeelden aan de maatschappij blijven deelnemen. En dankzij vooruitstrevende gemeenschapsvoorzieningen als het multifunctionele gebouw BaLade kunnen inwoners langer zelfstandig blijven wonen. Precies zoals de Wmo dat van gemeentes verlangt. Voor starters op de woningmarkt reserveren we geld voor het verbeteren van het woonbeleid (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap).

Voorbeelden van onontkoombare uitgaven
Enkele voorbeelden van onontkoombare uitgaven in de begroting 2009 zijn kostenstijgingen bij gemeenschappelijke regelingen, waaraan de gemeente deelneemt zoals brandweer en ambulance of bij instellingen die de gemeente subsidieert. Denk ook aan (nieuwe) wettelijke maatregelen die extra middelen vragen, zoals de verplichting tot het zeven en eerder vervangen van zand bij speeltoestellen of de bestrijding van Akkerdistel en Jacobskruiskruid, aldus Van Groos. Een grote onontkoombare uitgave is het gevolg van de nieuwe aanbesteding van het deeltaxivervoer: de Regiotaxi. Hiervan lopen de extra kosten op tot 350.000.
Ook gaat jaarlijks 200.000 extra geld naar het aanpassen van wegen en riolering. Dit betekent voor het jaar 2012 een toename van lasten ten opzichte van het begrotingsjaar 2008 van 800.000. In de begroting is ook als onontkoombaar aangemerkt om jaarlijks 75.000 extra aan de budgetten voor het onderhoud van openbaar groen toe te voegen. Dit in verband met de ontwikkeling van Landgoed Driessen. Ten opzichte van 2008 dus 300.000 extra in 2012 en ook nog eens 170.000 extra voor het onderhoud op bedrijventerrein Haven Zeven.

Oplopend tekort naar 2 miljoen in 2012
Van Groos: Al met al ontstond op die manier een begrotingsbeeld dat in 2009 sluit met een tekort van 1 miljoen en dat opliep naar 2 miljoen in 2012. Naast de tekorten staat er dan nog een taakstelling om de begroting op termijn vrij te maken van parkeerinkomsten. Dit is noodzakelijk om over middelen te kunnen beschikken voor omvangrijke investeringen in gebouwde parkeervoorzieningen. Het college heeft zich dan ook gebogen over de mogelijkheden van bezuiniging en ombuiging en in laatste instantie van tariefaanpassing.

Bezuinigingsmaatregelen
De bezuinigingen zijn voornamelijk in de eigen gemeentelijke organisatie getroffen. Door het werk anders in te richten, door meer samenwerking met andere gemeenten en door versobering moeten voordelen te behalen zijn die oplopen tot zon 1 miljoen in 2012. Door andere maatregelen, waarvan een aantal nog wel verder uitwerking behoeven en afhankelijk zijn van voorgestane ontwikkelingen, verwacht het college op termijn eveneens ruim 1 miljoen te besparen. Vervolgens is gekeken in hoeverre het mogelijk en redelijk is om tot aanpassing (verhoging) van diverse tarieven over te gaan. Met de voorstellen aan de raad voor het jaar 2009 en de in de begrotingsjaren 2010, 2011 en 2012 verwerkte tariefaanpassingen zullen de opbrengsten ten opzichte van de begroting 2008 en de daarbij behorende meerjarenramingen met 350.000 stijgen. Daarnaast zal een extra opbrengst ontstaan in de onroerende zaakbelastingen als gevolg van het gereed komen van nieuwe woningen en bedrijven oplopend tot 500.000 in 2012.
Door niet alle in de Algemene Uitkering uit het Gemeentefonds begrepen middelen toe te voegen aan begrotingsbudgetten, maar ten gunste van het begrotingresultaat te brengen, ontstaat een begrotingsruimte van 200.000 in 2009 oplopend tot 1 miljoen in 2012. Van Groos: Het college stelt de raad voor deze begrotingsruimte gedeeltelijk aan te wenden voor de afbouw van parkeerinkomsten die nu nog als algemeen dekkingsmiddel op de begroting staan. Daarnaast resteert dan enige ruimte die het college wil aanwenden voor: a) voortzetten van beleid dat in de begroting 2008 als incidenteel voor dat jaar was aangemerkt omdat de ruimte daarna ontbrak, zoals continueren van het cultuurkompas (structureel), aansluiting bij Radar antidiscriminatiebureau (structureel), aanpak huiselijk geweld (in 2009), handhaven dementieconsulent (in 2009), Alzheimercafé (in 2009) en het Kunstlap (in 2009);
b) ter dekking van structurele exploitatietekorten die in de loop der jaren zijn ontstaan bij door de gemeente gesubsidieerde instellingen, zoals peuterspeelzaalwerk, bibliotheken en sociaal culturele centra; c) nieuw beleid:

· Er wordt ingezet op een inhaalslag onderhoud wegen om uiteindelijk alle wegen op het niveau minimaal veilig te brengen. Hiervoor wordt in 2009 eenmalig 500.000 beschikbaar gesteld. Vanaf 2010 wordt een structureel bedrag van 72.500 aan het onderhoudsbudget wegen toegevoegd en vanaf 2011 komt er jaarlijks een bedrag van 103.450 ter dekking van kapitaallasten op investeringen in wegen beschikbaar.
· Voor dagarrangementen bij BaLaDe komt gedurende 4 jaar jaarlijks 25.000 op de gemeentebegroting.

Lasten voor inwoners
Er zijn prachtige, grote projecten gerealiseerd zoals het nieuwe Willem van Oranje college, sporthal De Slagen en de turnhal in Waspik. De financiële lasten van deze projecten zetten ook een stempel op de begroting van 2009. Daarbij staat nog een aantal projecten op stapel om gerealiseerd te worden. Logischerwijs kost de uitvoering daarvan veel geld. En eigenlijk elk jaar wordt de gemeente geconfronteerd met extra kosten of stijgende lasten.
De wethouder geeft hierbij aan dat de lasten voor de inwoners van Waalwijk in 2009 minimaal stijgen. Op de gemeentelijke belastingen en heffingen is in de begroting 2009 een inflatiecorrectie van twee procent doorgevoerd. Een uitzondering hierop is de afvalstoffenheffing/ reinigingsrechten. Om deze tarieven kostendekkend te houden zijn ze ten opzichte van 2008 met vier procent verhoogd en is er een inflatiecorrectie van twee procent op toegepast. Al met al een stijging met zes procent.
De tarieven van de onroerende-zaakbelastingen (OZB) voor 2009 zijn gecorrigeerd met de inflatie van twee procent, vermeerderd met twee procent tariefsverhoging voor woningen en vier procent tariefsverhoging voor niet-woningen.

Onderstaand overzicht geeft aan wat de lastendruk in 2009 is in vergelijking met 2008 voor een gezin met twee kinderen, een eigen woning (WOZ-waarde 2008: 200.000,-, WOZ-waarde 2009: 204.000,-) en een hond. Het gezin zet 48 keer hun containers aan straat en produceren 26 kg GFT en 160 kg restafval per persoon:

Belastingsoort 2008 2009
OZB 166,00 176,00
Afvalstoffenheffing 360,10 380,58
Rioolrecht 117,80 120,15
Hondenbelasting 36,00 36,75
Totaal 679,90 713,48

Als het gezin de groene (GFT) container een keer in de maand buiten zet, de grijze (restafval) container eens in de twee weken (totaal 38 ledigingen) en 20 kg GFT plus 150 kg restafval per persoon produceert, dan levert dit de volgende besparing op:

Belastingsoort 2009
OZB 176,00
Afvalstoffenheffing 245,28
Rioolrecht 120,15
Hondenbelasting 36,75
Totaal 578,18

Wethouder Van Groos sluit af: Na dit alles ontstaat een (op termijn) sluitende begroting en moet eenmalig tot een bedrag van bijna 1,4 miljoen over de Algemene Reserve beschikt worden.

Invloed uitoefenen
Inwoners van de gemeente Waalwijk kunnen invloed uitoefenen in de keuzes waar het begrotingsgeld naartoe gaat en waar de gemeente het geld vandaan haalt (tarieven en gemeentelijke lasten). Op dinsdag 28 oktober wordt de conceptbegroting besproken in een gecombineerde clustervergadering. Over de onderwerpen die op de clusteragenda staan kunnen inwoners hun mening geven tijdens de vergadering. Als men hiervan gebruik wenst te maken, dan moet dit 24 uur van tevoren gemeld worden bij de griffie (tel. 0416 683 445 of griffie@waalwijk.nl). De stukken voor deze vergaderingen staan vanaf vrijdag 24 oktober aanstaande op de gemeentelijke website. De begrotingsbehandeling in de gemeenteraad heeft plaats op 6 november aanstaande in de nieuwe raadzaal van het gemeentehuis in Waalwijk. De vergadering start om 14.00 uur. Tijdens deze vergadering hebben bezoekers geen mogelijkheid om te spreken.

Meer informatie
Op donderdag 30 oktober aanstaande wordt er op de gemeentepaginas in de Maasroute uitgebreid aandacht besteed aan de begroting 2009 en de manier waarop inwoners in contact kunnen komen met raadsleden. Op de gemeentelijke website (www.waalwijk.nl) zijn onder het kopje Raad en vervolgens Contact de contactgegevens van de raadsleden al te vinden.

Voor meer informatie over de begroting kunnen belangstellenden terecht op www.waalwijk.nl/begroting.

Publicatie datum 15-10-2008