NIPED Instituut haalt nieuw kapitaal op
16/10/2008 05:30
Creative Venue BV
Amsterdam, 16 oktober 2008 - Het NIPED instituut (NDDO Institute for Prevention and Early Diagnostics) heeft zich met de succesvolle afronding van een tweede financieringsronde verzekerd van meer dan 3,5 miljoen euro nieuw kapitaal. Dit is bijeengebracht door een groep investeerders, die ook in de eerste financieringsronde in 2005 van de partij was. De extra kapitaalinjectie stelt NIPED in staat haar aanpak voor gestructureerde preventie en voegdiagnostiek, via het ontwikkelde PreventieKompas systeem, landelijk te gaan uitrollen en eerder dan voorzien te introduceren in een aantal Europese landen.
NIPED heeft in samenwerking met een landelijke raad van wetenschappelijke topexperts in diverse vakgebieden een nieuwe aanpak voor gestructureerde preventie en vroegdiagnostiek ontwikkeld. Deze werd in 2006 onder grote belangstelling van de media, medische wereld en politiek landelijk geïntroduceerd via de Delta Lloyd Groep bij een aantal bedrijfscollectieven. De verzekeraar onderschreef daarmee als eerste in de verzekeringswereld nut en noodzaak van deze aanpak.
Het universele en wetenschappelijk verantwoorde kennissysteem voor gezondheidsmanagement wordt inmiddels door vernieuwende huisartsengroepen- en bedrijfsgezondheidsdiensten toegepast in de praktijk van alle dag. NIPED biedt voor het eerst een werkelijke oplossing voor het grote versnipperde aanbod van losse en niet gevalideerde medische check-ups en testen. Het is een antwoord op de behoefte aan een gestructureerde en persoonlijke follow-up richting werknemers en individuele burgers. Deze integrale benadering is een vertaling van de laatste wetenschappelijke inzichten naar de reguliere praktijk in de gezondheidszorg. Als enige aanbieder in Nederland heeft het NIPED een ministeriële vergunning voor bevolkingsonderzoek naar darmkanker bij mensen van 50 jaar en ouder.
Voor op schema
NIPED loopt met de uitrol van het PreventieKompas op schema. Meer dan 30 toonaangevende Nederlandse bedrijven waaronder ABN AMRO, IBM, Holland Casino, Nederlandse Spoorwegen, SNS Reaal, PGGM, passen het PreventieKompas systeem al toe ten behoeve van hun personeel. Andere bekende ondernemingen starten dit najaar. Ook hebben gepensioneerden van ABN AMRO, RABO, Shell, VOPAK en Maxeda toegang tot de nieuwe aanpak via een collectieve Achmea verzekering. Met de extra kapitaalinjectie verzekert NIPED zich de komende jaren van de middelen om het nieuwe systeem op grote schaal in Nederland te gaan inzetten en de eerste stappen naar het buitenland te maken.
Volgens Pieter Oostlander, directeur van het social investment fund George Avenue, de lead investor in deze ronde, is de Preventiekompas benadering een illustratie hoe met particulier initiatief, wetenschappelijke kennis en 'geduldkapitaal' een hardnekkig maatschappelijk thema effectief kan worden aangepakt. De door NIPED gekozen opzet is daarmee een fraai voorbeeld van social venturing: het op een ondernemende wijze nastreven van een maatschappelijk doel.
Net zo gewoon als
Verwacht wordt dat een periodiek gezondheids onderzoek en, indien nodig persoonlijke medische en leefstijl follow-up over enkele jaren net zo gewoon is als een bezoek aan de tandarts. Door de samenwerking met de huis- en bedrijfsartsen, werkgevers en verzekeringsmaatschappijen verwacht NIPED een instroom van honderdduizenden deelnemers aan de nieuwe Nederlandse preventieaanpak. De aanpak trekt inmiddels ook in het buitenland de nodige aandacht.
"De interesse vanuit het buitenland is eerder gekomen dan verwacht. We voeren gesprekken met partijen in allerlei landen waaronder Amerika, Engeland, Finland, Duitsland en Frankrijk", zegt directeur en medeoprichter van NIPED, kankeronderzoeker dr. Coen van Kalken. "We zien bedrijven in een enorm tempo werken aan Integraal Gezondheids Management. Buitenlandse partijen waaronder verzekeraars, pensioenfondsen en grote industriële conglomeraten zien Nederlandse bedrijven die het PreventieKompas ingekocht hebben als front runners op dit terrein. Zij tonen met name interesse vanwege de eenvoud van ons systeem en de bijdrage die preventie en voegdiagnostiek via deze aanpak levert aan het terugdringen van verzuim op de werkvloer en het verhogen van arbeidsproductiviteit."
Netwerk en landelijk draagvlak
Inmiddels heeft NIPED zich ook verzekerd van samenwerking met de grote Arbodiensten in Nederland waaronder ArboNed, ArboUnie, Achmea Vitale, ABN AMRO Arboservices, Maetis en diverse interne arbodiensten (Health & Wellness Services) van bedrijven. Tezamen vormen zij een landelijk netwerk van zogenoemde Checkpoints. Verder start NIPED zeer binnenkort ook een proefproject met huisartsen co-operaties in diverse regio's in Nederland, hetgeen gezien mag worden als een doorbraak in de introductie van het PreventieKompas bij individuele, niet via de werkgever georganiseerde, burgers.
Het Preventiekompas geeft deelnemers (werknemers of individuele consumenten) een persoonlijk gezondheidsprofiel met een "op het lijf" geschreven wegwijzer richting medische- en leefstijlmaatregelen om ziekte te voorkomen of tijdig vast te stellen. Daarbij gaat het om veelvoorkomende risicoprofielen waaraan iemand direct iets kan doen en waarvan de effecten op de korte termijn al merkbaar zijn. Meer dan 50% van de deelnemers aan het Preventiekompas heeft aangegeven de levensstijl na deelname te hebben aangepast.
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl
http://www.preventiekompas.nl
Noot voor de redactie:
Noot voor de redactie,