Burger kan meer doen aan bestrijding honger

13/10/2008 16:01

Wereldvoedseldag

Wereldvoedseldag 16 oktober: ook aandacht voor oplossingen!

De sprekers van Wereldvoedseldag, waaronder minister Gerda Verburg, staan op 16 oktober niet alleen stil bij de hongerproblematiek, maar vooral ook bij oplossingen. Ze geven concrete voorbeelden hoe Nederlandse burgers zelf kunnen helpen bij de hongerbestrijding. "Ethisch winkelen helpt ècht."

Ethisch winkelen

Volgens econome Lia van Wesenbeeck, die tijdens het publieksevenement aanstaande donderdag één van de sprekers is, kunnen mensen in Nederland door het kopen van fairtrade producten bijdragen aan honger- en armoedebestrijding. "Hiermee help je misstanden in ontwikkelingslanden bestrijden. Bijvoorbeeld lage prijzen voor boeren en slechte arbeidsomstandigheden van werknemers." Ethisch winkelen heeft volgens Van Wesenbeeck ook een voorbeeldfunctie, omdat het als drukmiddel werkt voor andere producenten. "Max Havelaar koffie heeft bijvoorbeeld nooit een groot marktaandeel gehad, maar het merk heeft er wel toe bijgedragen dat Douwe Egberts nu voor alle koffie betere condities geeft aan de boeren."

Laat je stem horen

Eelco Fortuijn, voormalig directeur van stichting Fairfood, roept tijdens Wereldvoedseldag eveneens op om eerlijke en duurzame producten te kopen. Maar hij stelt ook dat je verder moet kijken dan alleen je eigen boodschappenmandje. "Laat je stem horen in organisaties waarbij je betrokken bent: je opleiding, je werk, je tennisvereniging of de zwemvereniging van je dochtertje. Zet je in om daar de catering duurzaam te maken. Vraag ook de ober van het restaurant of de thee die je krijgt fairtrade is en of de vis duurzaam is. Vraag in de supermarkt waarom ze geen fairtrade bananen verkopen", zegt Fortuijn.

Onderzoeker Marian Stuiver, roept op om lokaal aan de slag te gaan met de Millenniumdoelen in de strijd tegen honger. "Kijk wat jouw gemeente doet aan het initiatief 'Millennium Gemeente'. En benut het internet. Sluit je aan bij weblogs die over voedsel gaan. Of schrijf een stuk voor de plaatselijke krant, of je verenigingsblad waarin je vertelt hoe belangrijk je het hongerprobleem vindt.'' Stuiver is vertegenwoordiger in de Nederlandse Delegatie naar de VN Commissie voor Duurzame Ontwikkeling in New York.

Investeer in ontwikkelingssamenwerking

Volgens van Wesenbeeck is het daarnaast belangrijk dat we steun blijven geven aan ontwikkelingslanden. "De uitgaven hieraan zijn relatief klein in vergelijking met onze andere uitgaven. We kunnen moeilijk volhouden dat we heel erg ons best doen." Maar investeren hoeft niet alleen in geld. "We moeten ook openstaan voor mensen en producten uit ontwikkelingslanden. Ondernemers, verleen stages en trainingen aan mensen uit ontwikkelingslanden. Zie ontwikkelingslanden als partners, niet als 'arme landen' en al zeker niet als 'gevaarlijke concurrenten'."

www.wereldvoedseldag.nl


---

Achtergrondinformatie

16 oktober Wereldvoedseldag

Het evenement op Wereldvoedseldag start om 16.00 uur en eindigt om 20.00 uur. Het vindt plaats in Ottone, in de binnenstad van Utrecht. Bas Westerweel is gastheer. Interviews en discussies vinden plaats met onder andere minister Gerda Verburg, een Zuid-Afrikaanse boerin en een Zuid-Afrikaanse journaliste. Een jongerenpanel en het publiek houden de sprekers scherp met hun vragen en meningen. Iedereen is welkom. Voor tien euro krijg je een heerlijke buffetmaaltijd en kun je het hele programma meemaken. Kijk voor het complete programma en aanmelding op www.wereldvoedseldag.nl

Gevolgen kredietcrisis

Het financiële systeem van ontwikkelingslanden als in Afrika is nog niet zodanig samengegaan met het wereldsysteem dat er direct negatieve gevolgen zijn van de kredietcrisis. Krapte op de kredietmarkt en risicomijdend gedrag bij investeerders zal naar alle waarschijnlijkheid op de middellange termijn wel leiden tot een daling van investeringen in Afrika. Als de kredietcrisis leidt tot een mondiale economische crisis, dan leidt dit ook tot een afname van de vraag naar delfstoffen en landbouwproducten, hetgeen leidt tot een daling van de prijzen. Het is hierbij erg belangrijk om de ontwikkelingen in Azië in de gaten te houden, want dat is de grote "driver" van de vraag naar grondstoffen op de wereldmarkt en met name ook van de vraag naar grondstoffen vanuit Afrika. Op de lange termijn stijgen prijzen van olie en voedsel zeker, onder andere door de groei in Azië die wellicht even inzakt, maar op langere termijn doorzet.

Oorzaken van duurder voedsel

Deze stijgende lijn in voedselprijzen is al enige tijd geleden ingezet. Zo stegen de prijzen voor voedsel zoals rijst en graan de afgelopen acht jaar wereldwijd met 75 procent. Dit komt niet alleen door de groei in Azië. Er zijn ook een aantal andere oorzaken. Er is jarenlang veel te weinig geïnvesteerd in de landbouw, zeker in Afrika en Azië. Daardoor konden boeren niet goed reageren op de grotere vraag naar voedsel. Ook droogtes spelen een rol. Zo waren bijvoorbeeld de graanoogsten in Australië en Europa slecht. Maar ook de hoge energieprijzen zorgen voor hoge voedselprijzen omdat de kosten voor bijvoorbeeld kunstmest en transport omhoog gaan. Een andere reden is de vraag naar biobrandstoffen.

Honger

Voor ontwikkelingslanden zijn de hoge voedselprijzen een regelrechte ramp. Stel je bijvoorbeeld een arm gezin in Afrika voor dat het ene jaar twintig cent voor een kilogram rijst betaalt en het volgende jaar dertig cent. Voor deze mensen, die soms tot 75 procent van hun inkomen aan voedsel besteden, is dit een regelrechte ramp. Dat betekent dus honger. Ter vergelijking: in Nederland besteden we slechts tien procent van ons inkomen aan eten.

Boeren

Ruim achthonderd miljoen mensen in de wereld hebben dagelijks honger. Velen daarvan zijn kleine boeren in ontwikkelingslanden, vaak vrouwen. Je zou denken dat de gestegen voedselprijzen hogere inkomens betekenen voor boeren die graan, rijst of maïs verbouwen. Helaas komt het geld vaak bij andere schakels in de keten terecht en niet bij de boeren. Ze zijn daarnaast vaak niet in staat om hun productie te verhogen bij een grotere vraag waardoor ze weinig profiteren van de hoge prijzen.

Waar liggen de oplossingen?

De oplossing van de problemen rond de hoge voedselprijzen is niet eenvoudig. Duidelijk is wel dat er meer geïnvesteerd moet worden in de ontwikkeling van een duurzame landbouwsector, speciaal in Afrika. Boeren moeten meer kansen krijgen om hun productie te verhogen en een goede prijs te krijgen voor hun producten. Maar zelf kunnen we ook een bijdrage leveren. Bijvoorbeeld door duurzaam gemaakte producten te kopen, mee te doen aan ontwikkelingssamenwerking of onze stem te laten horen in de politiek.





http://www.wereldvoedseldag.nl