Trefwoorden: Alcoholconsumptie, Darmkanker.
Promotie mw. drs. Brenda W.C. Bongaerts
in de faculty Health, Medicine and Life Sciences.
Promotor: prof.dr.ir. P.A. van den Brandt; co-promotores: Dr.ir M.P.
Weijenberg; dr. A.F.P.M. de Goeij.
Titel: "Alcohol consumption as a risk factor for colorectal cancer; An
epidemiological study on genetic susceptibility and molecular
endpoints".
Donderdag 16 oktober 2008, 12.00 uur
Binnen de Nederlandse Cohort Studie naar voeding en kanker (NLCS) zijn
verschillende aspecten van de relatie tussen alcoholinname en dikke
darmkanker onderzocht.
Het blijkt dat een dagelijkse inname van tenminste drie alcoholische
dranken leidt tot een verhoogd risico op dikke darmkanker, waarbij
niet het type alcoholische drank bepalend leek voor de risicoverhoging
maar de totale hoeveelheid geconsumeerde alcohol.
De resultaten van de moleculaire studies suggereren dat de manier
waarop alcohol tot dikke darmkanker kan leiden via een meer algemener
mechanisme verloopt dan via het veroorzaken van afwijkingen in genen.
Ook is onderzocht of de mate van alcoholafbraak in het lichaam (die
genetisch bepaald is) een effect heeft op de relatie tussen
alcoholinname en dikke darmkanker. Echter, hieruit kwam geen eenduidig
resultaat.
De onderzoeksresultaten ondersteunen de huidige richtlijnen voor
veilig alcoholgebruik, zoals aanbevolen door de Gezondheidsraad
De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats
in de Aula, Minderbroedersberg 4-6.
Universiteit Maastricht