eigenschappen van melk
Experiment: Fysische eigenschappen
van melk
16 okt 2008
Onderdeel: Wageningen Universiteit
Organisatie: Wageningen universiteit
Melk, we kennen dit voedingsmiddel allemaal. De eerste kennismaking is
aan de moederborst, later volgt een milkshake bij Mc Donalds of een
glaasje warme melk, dat we drinken als we de slaap niet kunnen vatten.
Maar wat is nu eigenlijk melk? Melk bestaat voor een heel groot
gedeelte gewoon uit water. Daar zijn voornamelijk koolhydraten en
eiwitten in opgelost en ook een hoeveelheid vetten in geëmulgeerd.
Deze opgeloste stoffen worden geconcentreerd bij de productie van
onder andere kaas en yoghurt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van
melkzuurbacteriën. Melkzuurbacteriën worden geremd door antibiotica.
Daarom mag er geen antibiotica in de melk aanwezig zijn. Soms bevat
melk, afkomstig van de koe per ongeluk wel antibiotica. De
eigenschappen van melk of yoghurt kan je zelf onderzoeken op
Wageningen Universiteit. Ook kan je onderzoeken of een melkmonster
antibiotica bevat, of hoeveel melkzuurbacteriën in yoghurt aanwezig
zijn.
Deelnemers: Het experiment gaat alleen door met minimaal 4 deelnemers.
Er kunnen maximaal 10 personen meedoen. Wil je samen met klasgenoten
komen? Zorg dan dat iedereen zich apart opgeeft.
Doel: Inzicht verkrijgen in de samenstelling en eigenschappen van
melk.
Niveau: vwo 6
Tijdsduur: 9:30-16:30
Handleiding: De handleiding kun je hier downloaden. Het is de
bedoeling dat je de handleiding van te voren hebt gelezen.
* Klik hier voor meer informatie over dit experiment en om je aan
te melden!
---
Meer over dit onderwerp
Klik hier voor meer informatie over dit experiment en om je aan te
melden!