European Union



Bridgetown, 15 oktober 2008

EU en Caribisch gebied bezegelen economisch partnerschap met grensverleggende handelsovereenkomst

De Europese Unie en landen uit het Caribisch gebied hebben vandaag een economische partnerschapsovereenkomst (EPO) ondertekend die de banden tussen de twee regio's zal aanhalen en de regionale integratie in het Caribisch gebied zal bevorderen. De EPO is de eerste echt allesomvattende handels- en ontwikkelingsovereenkomst tussen Noord en Zuid ter wereld. De overeenkomst omvat een pakket maatregelen om handel, investeringen en innovatie te stimuleren en om duurzame ontwikkeling te bevorderen, een regionale markt tussen de Caribische landen tot stand te brengen en ertoe bij te dragen armoede uit te roeien.

Siim Kallas, vicevoorzitter van de Europese Commissie, verklaarde tijdens de ondertekeningsplechtigheid: "Deze overeenkomst luidt een nieuw tijdperk in voor de economische betrekkingen tussen de EU en het Caribisch gebied. Door de EPO krijgt het Caribisch gebied een belangrijke positie op het gebied van handel en investeringen. Mijn waardering gaat uit naar de Caribische leiders en onderhandelaars die hun visie op een welvarende toekomst voor hun regio hebben gevolgd."

EU-commissaris voor Ontwikkeling, Louis Michel, voegde hieraan toe: "Dit is een stap die geheel nieuwe perspectieven opent voor regionale integratie en ontwikkeling in het Caribisch gebied. Deze overeenkomst biedt de regio nieuwe kansen voor groei en export en schept nieuwe werkgelegenheid."

De EU en de Cariforum-groep van Caribische landen hebben van 2004 tot 2007 over de EPO onderhandeld, nadat eerdere handelsregelingen de ontwikkeling in het Caribisch gebied niet bleken te stimuleren en bovendien bij de WTO als discriminerend werden aangevochten. De EPO is een bindende internationale overeenkomst die volledig in overeenstemming met de WTO-voorschriften is en die zekerheid biedt aan handelaars en investeerders in het Caribisch gebied. De overeenkomst omvat hoofdstukken over handel in goederen, handel in diensten, investeringen, mededinging, innovatie en intellectuele eigendom, overheidsopdrachten en ontwikkelingshulp. De EPO levert onder meer de volgende belangrijke voordelen op:

* de EU opent onmiddellijk haar markten voor Caribische producten;
* de Caribische landen krijgen 25 jaar de tijd om hun markten geleidelijk open te stellen, met uitgebreide waarborgen om de plaatselijke werkgelegenheid en gevoelige sectoren te beschermen;
* de handel in diensten wordt geliberaliseerd om groei en investeringen te bevorderen;

* de samenwerking bij innovatieprogramma's wordt gestimuleerd;
* arbeids- en milieunormen in het Caribisch gebied worden beschermd;
* Caribische exporteurs krijgen hulp om aan Europese en internationale normen te voldoen.

De EPO - die met aanzienlijke ontwikkelingshulp van de EU wordt ondersteund - zal ervoor zorgen dat de twee regio's op al deze gebieden nauwer samenwerken en met elkaar overleg voeren. De EU heeft financieringsplannen opgesteld die nog verder worden ontwikkeld, waarbij onder meer wordt voorzien in participatie in een regionaal fonds om de uitvoering van de EPO te ondersteunen.

Hoewel Haïti de overeenkomst eind vorig jaar heeft geparafeerd, heeft het wegens specifieke interne problemen de EPO vandaag niet ondertekend. Haïti heeft als minst ontwikkeld land (MOL) al vrije toegang tot de Europese markten en zal die behouden. De EU heeft toegezegd er samen met de Haïtiaanse regering en andere Caribische partners naar te streven dat Haïti spoedig tot de EPO kan toetreden.

Achtergrond

De EU en de staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACS) spannen zich in om nieuwe economische
partnerschapsovereenkomsten te sluiten. Die overeenkomsten hebben ten doel handelsbelemmeringen geleidelijk af te schaffen en de samenwerking op alle gebieden die verband houden met de handel te vergroten. Voorts moeten zij een open, transparant en voorspelbaar kader voor een vrijer verkeer van goederen en diensten tot stand brengen en tot ruimere investeringsstromen leiden om zo het concurrentievermogen van de ACS te vergroten.

De ACS-landen hebben zelf besloten over de samenstelling van de regionale groepen waarmee over een EPO wordt onderhandeld. Er zijn zes groepen: vier in Afrika, één in de Stille Oceaan en één in het Caribisch gebied. De Cariforum-landen zijn Antigua en Barbuda, de Bahama's, Barbados, Belize, Dominica, de Dominicaanse Republiek, Grenada, Guyana, Haïti, Jamaica, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Saint Kitts en Nevis, Suriname en Trinidad en Tobago. Cuba is ook lid van het Cariforum, maar behoort niet tot de ACS-groep en heeft niet aan de onderhandelingen deelgenomen.

Voor meer informatie over de EPO tussen de EU en het Caribisch gebied kunt u de factsheet raadplegen.

Meer informatie over economische partnerschapsovereenkomsten (en over de stand van zaken bij de EPO's met andere ACS-regio's) vindt u op de volgende site:

http://ec.europa.eu/trade/issues/bilateral/regions/acp/index_en.htm