VSNU

Universiteiten hebben geen direct nadeel bij de kredietcrisis

Den Haag, woensdag 15 oktober

De gevolgen van de kredietcrisis lijken voor de universiteiten vooralsnog beperkt te zijn. Een rondgang leerde dat op het moment van de crisis geen van de universiteiten tegoeden had bij een buitenlandse bank die in problemen is geraakt, zoals bijvoorbeeld IceSave. Vanzelfsprekend waren er wel universiteiten die bankieren bij Fortis en ABN Amro. De interventie van de regering heeft de tegoeden bij deze banken echter gegarandeerd. De universiteiten zien dan ook geen enkele reden hun geld daar weg te halen.

In gevallen waarin universiteiten particuliere bestemmingsfondsen hebben gekregen en deze conform de instructies van de gevers hebben belegd, kan er sprake zijn van een verlies. De omvang van deze fondsen is ten opzichte van het totale budget echter zeer beperkt. Op langere termijn zou een mogelijk gevolg van de crisis kunnen zijn dat investeringen in onderzoek, met name in de derde geldstroom, zullen afnemen. De universiteiten maken zich daarover wel enigszins zorgen.

In de afgelopen jaren is bij de meeste universiteiten een deel van het belegd vermogen geïnvesteerd in vastgoed om de huisvesting op peil te houden. De universiteiten die in de afgelopen jaren geld gespaard hebben om in de nabije toekomst te kunnen investeren in gebouwen hebben dat conform de daarvoor geldende richtlijnen over het algemeen gedaan in "vast rentende waarden". Ondanks het feit dat er in deze crisis ook financieel solide instellingen zijn omgevallen, vinden universiteiten hiervan vooralsnog geen negatieve effecten.

Een deel van de universiteiten staat aan de vooravond van het lenen van geld voor hun gebouwen. Het langere termijn effect van de crisis op de rente is nog ongewis, maar zal hierop invloed hebben.