Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amersfoort, 15 oktober 2008

Gebruik van sensor verbetert bloedsuikerspiegel

Extra argumenten voor meer coulance in vergoeding nieuwe sensor

Volwassenen die continue glucosemeters gebruikten, hebben betere gemiddelde bloedsuikerwaarden dan mensen die op de gewone manier hun bloedsuiker checken. Dat verkleint hun kans op complicaties. De kinderen van zwangere vrouwen met diabetes komen bovendien gezonder ter wereld. Dat blijkt uit Amerikaanse en Britse onderzoeken, gepubliceerd in het New England Journal of Medicine en het British Medical Journal. Volgens het Diabetes Fonds vloeien uit deze onderzoeken nieuwe argumenten voort die het pleidooi voor een vergoeding van de sensor extra ondersteunen. Hiermee reageert het Fonds op het recente besluit van Nederlandse verzekeraars dit niet te doen.

Het Diabetes Fonds, financier van een groot deel van het wetenschappelijk onderzoek naar diabetes in Nederland, betreurde in augustus het besluit van verzekeraars tegen vergoeding van een insulinepomp met de sensor die continu de bloedsuikerspiegel meet. Gebruik van de sensor in combinatie met een insulinepomp is een veelbelovende ontwikkeling voor bepaalde groepen mensen met diabetes. Hierdoor kunnen zij beter leven met diabetes en kunnen complicaties op langere termijn voorkomen worden, zoals hartproblemen en nierfalen.

Twee nieuwe publicaties bevestigen het belang van de nieuwe sensor. Het Diabetes Fonds dringt daarom wederom aan op vergoeding van de insulinepomp met sensor voor bepaalde groepen mensen met diabetes. Directeur Bert Kuipers van het Diabetes Fonds: Natuurlijk is nog nader onderzoek nodig naar de effecten op langere termijn, maar voor sommige groepen is het echt van belang dat deze nieuwe ontwikkeling nu al voor hen beschikbaar komt.

Goede resultaten

Het Amerikaanse onderzoek is uitgevoerd onder 322 mensen met diabetes type 1. De helft gebruikte thuis een continue glucosemeter met een implanteerbare sensor, waarbij een signaal klinkt als de bloedglucosewaarde te laag of te hoog dreigt te worden. De vergelijkingshelft checkte hun bloedsuiker op de gewone manier (vingerprik en glucosemeter). Na een halfjaar was er vooral bij volwassenen van 25 jaar en ouder een duidelijke verbetering in de bloedsuikerglucose in vergelijking met de controlegroep. Ook haalde een vrij groot deel (30 procent) de officiële streefwaarde, tegenover 7 procent in de controlegroep.

Uit Brits onderzoek bij 71 zwangere vrouwen met diabetes bleek dat continue glucosemeting positieve resultaten heeft op de bloedsuikerregulering van de zwangere vrouwen. De kinderen werden vaker dan normaal geboren met een normaal gewicht. Terwijl bij een regulering op de huidige manier het risico op een kind met aangeboren afwijkingen en een laag of een hoog geboortegewicht verhoogd is. Kinderen hebben hierdoor een groter risico op obesitas en diabetes.

Achtergrond

Diabetes is een aandoening die dagelijks impact heeft op het leven van mensen en van hun omgeving. En waar mensen hun leven lang last van hebben met soms levensbedreigende complicaties. Juist daarom vindt het Diabetes Fonds het belangrijk om te zorgen dat nieuwe ontwikkelingen voor hen snel beschikbaar komen. Het Diabetes Fonds pleit er dan ook voor om de sensor voor specifieke groepen patiënten wel te vergoeden.

Kijk op www.diabetesfonds.nl voor meer informatie over het Diabetes Fonds.


---

Noot voor de redactie,